Deţine secretul tinereţii fără bătrâneţe şi a vieţii fără de moarte! – Agata Petrescu, sărbătorită la Scoarţa la cei peste 100 de ani de viaţă

261

Rudele Agatei Petrescu, femeia ajunsă la vârsta onorabilă de 100 de ani, sprintenă şi tânără sub ridurile care îi marchează faţa surâzătoare, s-au adunat joi după-amiaza la casa familiei din Mogoşani, comuna Scoarţa, pentru a o sărbători pe cea care în luna februarie a acestui an a împlinit un secol de viaţă. Familia şi rudele din Scoarţa, în frunte cu primarul comunei Aurelian Cotârlău, au făcut tot posibilul pentru ca “tanti Agata” să simtă că cei din jurul ei o iubesc şi o apreciază, şi în semn de respect i-au marcat centenarul chiar şi la câteva luni după împlinirea vârstei de 100 de ani. Sărbătorita a primit, cu această ocazie, mai multe buchete de flori, o diplomă de la edilul local, şi un tort din care, la finalul petrecerii organizate în casa familiei Petrescu din Mogoşani, mesenii s-au înfruptat printre numeroase urări de “la mulţi ani” şi îmbrăţişări pentru Agata.

Deşi doar puţin aplecată de spatele pe care a încercat mereu să-l ţină drept în faţa camerei de luat vederi şi a aparatelor de fotografiat, Agata Petrescu a fost, joi, vioaie, sprintenă şi extrem de lucidă în comportament şi declaraţii, trădându-şi o vârstă redusă chiar cu câteva decenii. Şi-a primit chiar ea musafirii în casa de la Mogoşani, aranjând masa şi oala cu sarmale aburinde, pregătite chiar de ea. A pupat pe toată lumea, a strâns mâini şi mulţumind le-a zâmbit tuturor celor care, în semn de respect, au serbat-o deja pentru cei 100 de ani, de mai multe ori. A făcut o mică pauză în care a povestit câteva crâmpeie din viaţa ei şi a familiei, împărţită între Vâlcea, Gorj şi Cluj. Debordând de optimism Agata Petrescu a povestit cum, de loc din Râmnicu Vâlcea, unde s-a născut de altfel, pe 5 februarie 1913, a ajuns în Gorj, soţul său fiind din Scoarţa, şi cum viaţa i-a dus pe ambii la Sălaj şi apoi la Cluj-Napoca, oraşul unde locuieşte deja de patru decenii. Nu s-a rupt însă de Scoarţa, comuna în care şi-a păstrat proprietăţile şi unde, de drag şi nu de nevoie, munceşte ea însăşi pământul, sănătatea permiţându-i să nu fie dependentă de alţii.

Viaţă cumpătată pentru strănepoata Patriarhului Iustinian
Şi astfel între Gorj şi Cluj s-au împărţit Petreştii în aceşti ani, iar educaţia dată Agatei de tatăl, militar de carieră, fost copil de trupă, şi-a pus pozitiv amprenta pe firea acesteia. Disciplina a ajutat-o să supravieţuiască alături de copiii ei, atât în cele două războaie mondiale, într-o ţară sub monarhie şi într-o republică, dar şi în perioada foametei şi a cotelor. A fost greu, dar cu o viaţă cumpătată şi echilibrată Agata Petrescu a trecut peste tot.
Şi-a păstrat sănătatea mergând la băi, şi ţinând reumatismul sub control. Familia i-a fost aproape şi a suferit enorm când i-a murit unul dintre băieţi, în urmă cu câţiva ani.
“Nu m-am aşteptam să ajung la 100 de ani tocmai pentru că am trăit perioada asta grea a omenirii. Probabil a contat că m-am dus în ultimii 30 de ani la tratament. Că majoritatea oamenilor mor de complicaţii cauzate de reumatism. Eu aşa bănuiesc. M-am îngrijit sănătatea. Merg des la Geoagiu Băi, unde sunt bine îngrijită. Apoi am mâncat întotdeauna proaspăt, produs de mine. Am trecut peste greutăţi nu uşor. Au fost timpuri grele, nu se găsea mâncare, aveam copii, soţul era pe front, am fost refugiaţi, am pierdut tot şi am făcut totul la loc. Muncind, muncind şi iar muncind au trecut anii. Aveam fiul, care este acum cu mine, când am refugiat, ..era mititel. Cel de la Ploieşti era în braţe. După aceea a venit şi cel care mi-a murit. Am rămas singură cu trei copii fără de nimic. Nu aveam cu ce-i înveli. Merg acum aşa cocoşată că, în duzii ăştia creşteam viermi de mătase, şi s-a rupt o creangă cu mine şi m-am lovit. Tânără nu m-a durut, dar acum la bătrâneţe îmi face necazuri. Am reuşit să trec însă peste tot”, a explicat Agata Petrescu.

“M-am purtat bine cu toată lumea”!
Femeia a explicat că, în timpul vieţii, a cusut mult la maşină pentru a ţine oamenii care îi munceau pământul. A avut trei copii, unul avocat, altul pregătit în petrol şi cel mic Iustinian, care a murit.. Cu toate necazurile a depăşit însă totul, chiar dacă a trăit modest. “Nu cred că am descoperit secretul tinereţii fără bătrâneţe, dar cred totuşi că trebuie să fii un om cumpătat, să îşi vezi de treburile tale, nu trebuie să antrenezi discuţii care nu îţi folosesc, îţi vezi de copiii tăi, de treburile tale. Să ai ce pune pe masă, din producţie, iar noi am trăit cu bani puţini”, a mai explicat centenara.
Guvernul, mai aproape de tineri
Întrebată cum cataloghează vremurile de acum Agata Petrescu a răspuns: “acum tineretul nu prea este educat, nu ştiu care este motivul, conducerea ţării trebuie să fie mai aproape de tineret, să le dea tinerilor un loc de muncă. Când eşti tânăr creşti şi cu aer, dar când eşti bătrân te vaiţi, şi ai nevoie ceva în spate”.

Pensie de 600 de lei lunar
Agata Petrescu încasează o pensie de 600 de lei lunar, deşi pe vremea preşedintelui Emil Constantinescu avea doar 300. Femeia susţine că se descurcă cu aceşti bani puţini deoarece trăieşte cumpătat. “Copiii mei îmi zic să las totul. Să nu mai muncesc, să mă distrez. Dar eu aşa sunt obişnuită, să am şi ceva deoparte, şi să mă chibzuiesc. Aşa sunt obişnuită”, a completat, zâmbind, sărbătorita.
Fiul acesteia, Gheorghe Petrescu, a fost alături de mama sa. “Prin muncă, prin educaţie, prin sacrificiu, mama a ajuns unde este la ora actuala. Incontestabil este că şi noi, copii, am fost educaţi pentru muncă şi respect faţă de cei din jur. Situaţia de astăzi este însă acum, din mai multe puncte de vedere, mai greu de suportat deoarece nu mai există cultul pentru muncă, pentru educaţie deoarece toată lumea caută să plece. Eu am avut posibilitatea să plec oriunde în lumea şi am ales să rămân în ţara mea”, a declarat Gheorghe Petrescu, fiul centenarei, avocat de profesie.
Primarul Scoarţei, Aurelian Cotârlău, a fost alături de Agata Petrescu la evenimentul de joi şi vizibil emoţionat i-a urat acesteia la mulţi ani. Edilul a spus chiar că i-a urmat femeii sfaturile, şi a investit cumpărând mai multe hectare de teren în zonă.
Agata Petrescu are cinci nepoţi şi tot atâţia strănepoţi.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here