Desulfurarea de la CE Turceni, investiţie de top

580

desulfurareInaugurarea staţiei de desulfurare, de vineri, de la Complexul Energetic(CE) Turceni a fost marcată aşa cum se cuvine de reprezentanţii unităţii energetice, evenimentul în sine fiind unul special. Asta şi pentru că celor de la CE Turceni li s-a mai luat o piatră de pe inimă, unitatea fiind acum mai departe de prăpastia care îi ameninţa existenţa începând cu anul 2013.

Un lucru important bifat de cei de la Turceni este că şi mediul, în zonă, nu mai este atât de poluat. De asemenea, conducerea CE Turceni a demonstrat japonezilor, care au sprijinit realizarea investiţiei, că dacă se apucă de ceva pot să şi termine, asigurând, totodată, continuitatea în muncă a actualilor salariaţi. Proiectul de reducere a poluării la unitatea din Turceni, respectiv de montare a patru instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere la grupurile energetice 3, 4, 5 şi 6, a beneficiat de un credit japonez în valoare de peste 220 de milioane de euro.

La finalul săptămânii trecute, în urma lecţiei deschise de la CE Turceni nu a plecat nimeni fără să ştie exact că ce s-a întâmplat acolo este un beneficiu pentru viitorul unităţii şi a judeţului Gorj. Invitaţii, unii reprezentanţi ai Ambasadei Japoniei în România, alţii ai Ambasadei Austriei, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ziarişti, şefi mineri şi şefi energeticieni, au înţeles deopotrivă amploarea evenimentului. Acesta a fost explicat atât în Picture 078discursul celor implicaţi direct în realizarea investiţiei, cât şi prin intermediul filmului de prezentare şi a instalaţiei văzută direct la faţa locului. S-a înţeles astfel că investiţia de mediu este una de top, poate una dintre cele mai importante finalizate în România, că era absolut necesară pentru grupurile energetice 4 şi 5, că s-a folosit ultima tehnologie în vigoare, banii venind din Japonia.

Un viitor sigur

“Este o nouă premieră. Astăzi(n.r.vineri) am inaugurat desulfurarea. Aşa cum am mai spus-o, a fost un efort conjugat al finanţatorului, consultantului şi constructorului, care creează premisa unei stabilităţi a locurilor de muncă în sistemul energetic. Gândiţi-vă, dacă nu s-ar fi întâmplat acest proces tehnologic, anul 2012 ar fi fost ultimul de funcţionare a acestei termocentrale. În aceste condiţii avem o perspectivă, pe termen mediu şi lung, care se apropie de 20 de ani, a funcţionării acestei centrale. Sigur mai sunt şi alţi paşi de făcut. Îi felicit însă pe cei implicaţi în acest proiect. Picture 098Se demonstrează, încă o dată, că noi românii dacă ne asumăm nişte obligaţii le şi ducem la îndeplinire”, a declarat Ion Ruşeţ, preşedintele PDL Gorj. O părere similară a avut şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. “Este important faptul că astăzi(n.r. vineri) aici a fost finanţatorul acestei investiţii, ambasadorul Japoniei, care este mulţumit de ce s-a realizat şi va comunica Guvernului Japoniei că, aici, la Turceni s-a realizat un proiect de succes. În ce mă priveşte, acest proiect este de bun augur şi ne dă speranţa asigurării funcţionării Complexului Energetic Turceni, după 2013. Am profitat de acest lucru şi i-am mulţumit ambasadorului Japoniei pentru investiţiile făcute în Gorj, cum este şcoala de la Schela şi şcoala de la Godineşti făcându-i, cu această ocazie, o nouă invitaţie în judeţul nostru”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Realizare de echipă

Atât directorul general al CE Turceni, Octavian Graure, cât şi Marian Motocu, directorul Direcţiei Energie, a subliniat faptul că investiţia inaugurată vineri a avut la bază un efort cumulat. “Este o realizare a întregii echipe a CE Turceni, nu numai de anul acesta, începând cu anul 2007-2008 de când s-a semnat contractul. Este munca tuturor, a colaboratorilor, firmelor care ne-au ajutat, am avut, de asemenea, o colaborare bună cu Banca Japoneză. Este o investiţie care trebuia realizată şi aici şi în toate unităţile energetice din România, dacă nu din ianuarie 2013 nu am mai fi putut funcţiona. Este importantă, importante cum sunt şi electrofiltrele, şlamul dens, cum sunt toate investiţiile de mediu pentru care trebuie să ne conformăm. Desulfurarea, în sine, este foarte importantă deoarece are valoarea cea mai mare, este realizată pe patru blocuri şi este ultima tehnologie în domeniu pentru desulfurare”, a declarat Graure, subliniind faptul că se salvează locuri de muncă şi se creează altele, prin intermediul celor de la Lafarge, care urmează să angajeze 600 de salariaţi la noua fabrică care se va realiza în apropierea CET-ului. La evenimentul de vineri nu a fost prezent nici ministrul Economiei, Ion Ariton, nici Emil Boc. A venit în schimb Claudiu Stafie, secretarul de stat de la Ministerul Economiei, care a felicitat, în discursul său, echipa de CE Turceni pentru realizarea investiţiei de desulfurare.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here