Destrămarea coaliţiei de guvernământ nu are un impact imediat asupra ratingurilor României

274
Destrămarea coaliţiei de guvernământ nu are un impact imediat asupra ratingurilor României, întrucât executivul a implementat, până în prezent, cu succes, programul stabilit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a anunţat, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P).

În pofida unui climat tensionat în interiorul coaliţiei guvernamentale după alegerile generale din 2008, situaţie accentuată înainte de alegerile prezidenţiale, guvernul a implementat cu succes programul stabilit cu FMI şi Uniunea Europeană (UE), fapt evident în urma acordării primelor două tranşe ale acordului cu Fondul, se arată într-un comunicat al S&P.

În urma ieşirii Partidului Social Democrat din coaliţia de guvernământ, PD-L ar putea să încerce obţinerea de sprijin din partea partidelor de opoziţie sau să recurgă la alegeri anticipate.
Dacă actuala situaţie va conduce la un blocaj politic care să împiedice guvernul să-şi îndeplinească programul de consolidare economică şi fiscal, iar situaţia finanţelor se înrăutăţeşte, ratingurile suverane ale României s-ar putea confrunta cu presiuni de revizuire în scădere. România beneficiază de calificativele „BB+/B” pentru credite în valută şi „BBB-/A-3” pentru împrumuturi în lei. Perspectiva calificativelor este negativă la creditele pe termen lung, atât pentru ratingurile în valută, cât şi pentru cele în lei.
Analistul S&P Marko Mrsnik a declarat, pentru MEDIAFAX, că agenţia ar putea retrograda ratingul României, dacă situaţia politică va conduce la neîndeplinirea programului de consolidare fiscală şi economică la care s-a angajat în acordul cu FMI, şi, astfel, la o înrăutăţire a finanţelor publice. Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi dimineaţă decretele de revocare a ministrului Internelor Dan Nica şi de numire interimară ca vicepremier şi ministru de Interne a lui Vasile Blaga. Ca urmare, liderul PSD Mircea Geoană a anunţat demisia miniştrilor PSD din Guvern, şi, implicit, ruperea coaliţiei, precizând că, astfel, aceştia sunt solidari cu vicepremierul Dan Nica.
Selecţie Mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here