Despre pârţag

1938

Nu mă simt în stare să dau definiţia pârţagului, îi pot determina funcţia: SARE! Mitocanului, parvenitului îi sare pârţagul din te miri ce şi atunci când te aştepţi mai puţin. Gelos de autoritatea lui veşnic ameninţată, decis să şi-o apere cu cuţitul în dinţi, mitocanul este sensibil la orice aluzie. De aceea se simte bine doar în tovărăşia câtorva intimi!
Caracteristica primordială a pârţagului este că durează PUŢIN!
Pârţagul este o scânteie electrică a orgoliilor ofensate, pârţagul se consumă instantaneu, moare-n clipa în care s-a născut, ca flacăra de magneziu la fotograf. A nu se confunda pârţagul cu arţagul. Arţagul este o trăsătură de caracter, pârţagul este un capriciu!
Cu arţagul de naşti, pârţagul se dovedeşte odată cu avansare în „schemă” („Teze şi paranteze”, de Aurel Baranga).
Am întâlnit şi eu câteva persoane cu acest capriciu, numit pârţag, cu ocazia încercării mele de a scoate mama mea la pensie, pentru cât a lucrat în CAP între 1962 – 1973.
Menţionez că buna mea mamă este născută în anul 1924, în data de 22 mai. A împlinit 80 de ani şi încă nu are pensie de CAP! Hotărarea ei definitivă este de a muri cu „decizia” de pensionare CAP pentru că a muncit timp de 11 ani”.
„Pârţagul se dovedeşte odată cu avansarea în schemă. Îl întâlnim, din păcate, la Oficiul de Pensii, la diferite inspectorate, la primării, prefecturi sau ministere.
L-am întâlnit în viaţa mea peste tot şi, din păcate, sunt şi femei cu acest capriciu, numit pârţag”.
Aştept venirea din concediu a doamnei director economic de la Oficiul de Pensii, deci poate atunci o să-i „sară” pârţagul funcţionarei care m-a plimbat o săptămână spre a obţine decizia de pensionare.
Prof .Teodor Voicu

1 COMENTARIU

  1. Cred că are dreptate, don profesor, pârțagul te scoate din minți. De-atâta pârțag a uitat să socotească! Dacă mama lui are 82 de ani, înseamnă că s-a născut în anul 1938, nu în 1924. Asta înseamnă că el a scris articolul în anul 2006 și, cu pârțagul sărit, a omis să-l publice timp de 16 ani, adică până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here