Despăgubirile pentru secetă se vor da la toamnă

359

Este cunoscut faptul că datorită temperaturilor caniculare din ultimele două luni atât culturile din Gorj cât şi cele din restul ţării au ajuns într-o stare dezastruoasă. Criteriul de evaluare al pagubelor agricultorilor provocate de caniculă este cel financiar, astfel că pierderile vor fi calculate doar după recoltă. Primii bani se vor da în octombrie.

Seceta a lovit şi în această vară, la fel ca în toamna trecută, mai mult de o treime din judeţele ţării, printre acestea aflându-se şi Gorj, Dolj, Mehedinţi. Statisticile naţionale şi judeţene arată că printre cele mai afectate culturi se numără grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui. Fermierii gorjeni care au suferit din cauza culturilor calamitate, pot solicita despăgubiri autorităţilor. Însă doar declararea calamităţii sau a stării de necesitate nu e suficientă. Fermierii trebuie să vină şi cu un calcul financiar pentru a dovedi ce pierderi au avut loc, astfel încât autorităţile să stabilească ce sprijin trebuie acordat, spun specialiştii.

Paguba trebuie să fie mai mare de 30%
La nivelul autorităţilor din România (naţionale, judeţene sau locale), pagubele trebuie evidenţiate strict financiar, ceea ce înseamnă că doar la raportările bilanţiere din toamnă se vor putea calcula pierderile din vară. Concret, fermierii – şi este vorba doar de cei care îşi ţin contabilitate – vor trebui să arate cât au investit şi cât ar fi trebuit să încaseze în condiţii normale (fără secetă sau alte calamităţi), iar diferenţa să o prezinte ca pierdere cauzată de secetă. Pentru fiecare cultură în parte există grile de calcul, cu investiţii şi cheltuieli standard, iar paguba financiară trebuie să depăşească 30% pentru ca fermierul să poată primi despăgubiri. De regulă, normativul în baza căruia se acordă astfel de despăgubiri apare în lunile de toamnă, aşa că banii se vor da efectiv undeva în decembrie, dacă nu chiar la primăvară.

Subvenţiile ar putea fi date 50% în avans
La nivelul Ministerului Agriculturii se fac acum demersuri pentru ca plata subvenţiilor pe suprafaţă (bani care de regulă se dau în decembrie), să fie defalcate în două tranşe, iar prima tranşă să se dea în avans, în luna octombrie.
„Am adresat o solicitare Comisiei Europene, pentru a ne permite, într-o situaţie excepţională de secetă, să plătim în avans, din 16 octombrie, banii către fermieri, reprezentând plăţile directe pe suprafaţă. În cadrul Comitetului de Management – Plăţi Directe, întrunit în data de 25 iulie, a fost aprobată solicitarea României, ca din 16 octombrie să putem acorda 50% din sprijinul pe suprafaţă, un sprijin pe care noi îl evaluăm ca fiind de 55 de euro la hectar”, a declarat, recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Andrada Bărăiataru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here