Deshumare cu martori puţini

376

IMG_0514Joi, 8 iulie, o echipă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, condusă de procurorul Gheorghe Covei, având în componenţă pe medicul legist Dragoş Ştefănescu şi doi autopsieri, au descins în cimitirul parohiei Lupoaia.

Aceştia, însoţiţi de poliţia din Motru, au organizat deshumarea defunctului Constantin Frăţilă, mort în accidentul rutier produs prin coliziunea autosanitarei GJ 08 EMU cu autoturismul BMW pus la dispoziţia lui Ionel Manţog de una dintre firmele partenere ale SNLO.

IMG_0512La început membrii familiei s-au plâns de faptul că mortul este deshumat fără acordul lor şi fără aprobarea preotului paroh Ion Murgilaş. Ei au recunoscut că Ionel Manţog i-a despăgubit, unii membri ai familiei fiind sprijiniţi să se angajeze în condiţiile dificile ale crizei economice. Martor al acestor recunoaşteri a fost chiar procurorul Covei, care, deşi s-a comportat aproape ireproşabil a ţinut să arate că vinovată de această deshumare este presa, folosindu-se de acest prilej pentru a bloca accesul presei aproape de mormântul lui Frăţilă.

Deshumarea s-a produs aproape în două ore cu sprijinul unor asistaţi sociali din Motru, cărora le-a venit rău, mai ales că în mormânt se acumulase apă. A fost adusă o motopompă pe combustibil lichid şi în cele din urmă cavoul a fost extras, urmând ca autopsierii să acţioneze asupra cadavrului. În acelaşi timp, legiştii gorjeni şi-au trimis un reprezentant pe care procurorul Covei l-a luat la rost, dar l-a acceptat ca şi martor, urmând să şi semneze procesul verbal. Aparţinătorii susţin că defunctul avea o fractură cu înfundare la nivelul cutiei craniene. Unul a declarat: „avea o gaură în cap de băgai pumnul”, dar Covei, în faţa ziariştilor de la un post de televiziune locală, a declarat că „nu se vede nicio urmă de fractură craniană” şi că va avea multe de suportat din partea lui Manţog, dar că totuşi informaţiile oficiale vor ţine cont de ceea ce stabileşte medicul expert Ştefănescu.

IMG_0573Preotul Murgilaş spune că un asemenea caz de deshumare nu ştie să fi avut loc în parohia Lupoaia vreodată. Singurele exhumări s-au făcut atunci când, anumiţi oameni s-au mutat şi au dorit să ia osemintele morţilor din familie cu ei. Ritualurile religioase s-au făcut după încheierea operaţiunilor medico-legale, familia aşteptând ca lucrurile să se clarifice în aşa fel încât decedatul din accidentul cu cântec al campaniei electorale prezidenţiale să-şi poată dormi liniştit somnul de veci.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here