Descoperiri arheologice importante la Stoina

835

Săpăturile arheologice efectuate luna trecută la cetatea getică de la Stoina au scos la iveală mai multe vase întregi şi fragmentare ce datează din secolele V – IV î.Hr., dar şi zidul cetăţii. Obiectele găsite vor fi expuse la Muzeul Judeţean Gorj, după ce vor fi restaurate. Cercetările în zonă vor continua şi anul viitor.

Săpăturile arheologice la cetatea getică de la Stoina, satul Păişani, punctul „Dealul Cetăţii”, au fost efectuate de arheologi din cadrul Muzeului Judeţean Gorj, împreună cu specialişti de la Institutul Naţional de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti, pe tot parcursul lunii iulie a acestui an. „Situl arheologic a fost semnalat încă din perioada interbelică de către DSC02840. Ulterior, în anii ’80 ai secolului trecut, a săpat profesorul Petre Gherghe, timp de două campanii arheologice, cu studenţii care efectuau practica de specialitate, iar rezultatul săpăturilor a fost publicat în revista „Thraco-Dacica” din anul 1987. Noi am reluat anul acesta cercetările, în colaborare cu Institutul Naţional de Arheologie din Bucureşti. Forţa de muncă a fost asigurată de către oamenii din sat, care s-au arătat foarte interesaţi, iar rezultatul cercetărilor a fost, zic eu, foarte important. Au fost trasate cinci secţiuni, cu dimensiuni diferite, şi spre surpriza noastră a fost descoperit zidul cetăţii, din bucăţi de chirpic care, datorită arsurii secundare, au devenit cărămizi. Inventarul arheologic mobil este important; s-au descoperit vase întregi şi fragmentare, lucrate atât cu mâna, cât şi la roată, care datează din secolele V-IV î.Hr.”, a precizat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

DSC02843Potrivit acestuia, săpăturile arheologice la cetatea de la Stoina vor continua şi anul viitor, urmând ca la sfârşitul cercetărilor, cetatea să fie reconstituită la scară mică în cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie. „Cetatea geto-dacică este sincronă cu cele de la Coţofenii din Dos, Bâzdâna şi Bucovăţ, din judeţul Dolj, iar cercetările vor continua şi anul viitor pentru a delimita mai bine şi alte elemente de fortificaţie, precum şi alte complexe arheologice. La sfârşitul acestor cercetări avem intenţia să reconstituim la scară mică în cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie, zidul cetăţii, eventualele complexe arheologice care se descoperă, alături de inventarul arheologic mobil care s-a descoperit anul acesta şi va fi descoperit în anii viitori”, a declarat directorul Muzeului Judeţean Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here