Descinderi în Complexul Parâng

366

IMG_1036Zeci de poliţişti, jandarmi, reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Gorj, Garda Financiară şi Vama Târgu-Jiu au continuat acţiunile pentru protejarea mediului de afaceri. Astfel, au efectuat ieri, o razie de amploare în Complexul Comercial Parâng. Controlul s-a finalizat cu constatarea a trei infracţiuni pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 23.500 de lei.

În Complexul Comercial Parâng a avut loc ieri după-amiază o acţiune de amploare iniţiată de către Poliţie, Jandarmi, Garda Financiară, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Vama Târgu-Jiu. Scopul acesteia a fost de a preveni faptele de evaziune fiscală, pentru a găsi persoane care lucrează la negru. Oamenii legii au luat la verificat actele firmelor, au “purecat” produsele pentru a descoperi nereguli. Forfota a început de la primele ore ale dimineţii, când maşinile poliţiştilor şi cele ale jandarmilor au împânzit zona din preajma Compexului Comercial Parâng. „Această razie nu a fost anunţată dinainte, azi(n.r. ieri) dimineaţă am aflat şi am pornit pe teren acolo unde ni s-a indicat”, a spus Dorel Popescu, inspector la Securitate şi Sănătate în Muncă (SSM), din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj.

Luaţi pe nepregătite

IMG_1048Chiar dacă săptămâna trecută a mai avut loc o astfel de razie în Complexul Comercial Rodna şi Piaţa 9 Mai, comercianţii din Complexul Comercial Parâng nu se aşteptau la un nou control. Cu toate că unii dintre agenţii economici au rămas surprinşi când cei peste 100 de poliţişti, jandarmi, comisari ai Gărzii Financiare şi inspectori ai I.T.M. Gorj, aceştia au declarat pe tot timpul controlului că la ei totul este în regulă. „Am fost puţin surprins de razie, dar eu cred că am toate documentele în regulă, acum să vedem ce zic dumnealor, la final vom vedea dacă este sau nu în regulă totul”, a spus unul dintre comercianţi. Părerea celor care au fost controlaţi ieri este împărţită, unii dintre aceştia spunând că este un abuz al institutelor să facă aceste controale: „Nu au avut cum să mă ia prin surprindere, cu toate că după părerea mea ceea ce fac este un abuz”, a spus unul dintre comercianţi nemulţumiţi de control. Pe cealaltă parte, alţi comercianţi spun că e bine-venit un astfel de control şi că e dreptul autorităţilor să-l facă: „Eu cred că e bine să se facă asemenea controale, e dreptul lor să le facă. Am totul în regulă, dar o să-i las pe ei să vadă asta.”

Scopul raziei a fost să prevină evaziunea fiscală

IMG_1059Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj au continuat acţiunile pentru protejarea mediului de afaceri împotriva actelor ilegale care afectează relaţiile concurenţiale şi mecanismele economiei de piaţă şi ieri în Complexul Comercial Parâng. A fost o acţiune comună a Poliţiei, Jandarmeriei, Gărzii Financiare, Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Vamei Târgu-Jiu. Au fost verificaţi agenţi economici în ceea ce priveşte legalitatea actelor de comerţ întreprinse, de asemenea sunt verificate persoanele care lucrează la aceste standuri, dacă au sau nu încheiate forme legale de muncă. Aceste acţiuni sunt derulate cu un scop, acela de a preveni faptele de evaziune fiscală şi de a asigura un stimat de afaceri bun pentru întreg judeţul Gorj, a declarat purtătorul de cuvânt al I.P.J. Gorj, inspector principal Daniel Tică. A mai fost verificat dacă comercianţii au sau nu documente de provenienţă pentru produsele expuse la vânzare şi dacă cei care deservesc aceste standuri au încheiate forme legale de muncă.

Amenzi în valoare de 23.500 de lei

Acţiunea de ieri, în timpul căreia au fost verificate 43 de societăţi comerciale, s-a finalizat cu constatarea a trei infracţiuni, dintre care două privind combaterea evaziunii fiscale şi una privind mărcile şi indicaţiile geografice, a 22 de contravenţii de natură economică, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 23.500 de lei. Au fost ridicate, în vederea confiscării şi indisponibilizării, articole de îmbrăcăminte, arme de panoplie, articole sportive etc., în valoare de 5.230 lei pentru că acestea nu erau însoţite de documente justificative de provenienţă. De exemplu, ofiţerii Serviciului de Investigarea Fraudelor au identificat la un punct de lucru al unei societăţi comerciale, evidenţă extracontabilă din care rezulta că în perioada ianuarie 2010-martie 2011, au fost realizate venituri în sumă de aproximativ 200.000 lei din vânzarea de produse textile (covoare, carpete, perdele etc.), fără ca aceste operaţiuni să fie înregistrate în evidenţele contabile. Un alt administrator al unei societăţi comerciale a realizat în perioada ianuarie 2010-martie 2011, venituri în sumă de aproximativ 250.000 lei, din comercializarea de bijuterii, fără a fi înregistrate în evidenţele contabile ale societăţii. Aceste aspecte au fost constatate, tot cu ocazia identificării de documente extracontabile găsite de poliţişti la controalele de ieri din Complexul Comercial Parâng. Cercetările continuă, pentru ambele cauze fiind întocmite acte premergătoare sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.

Tot în acţiunea desfăşurată ieri, poliţiştii au identificat ceasuri care aveau aplicate denumirea şi însemnul grafic al unor mărci de prestigiu în domeniu, fără ca reprezentanţii punctului de lucru să deţină contracte întocmite cu titularii de drepturi. În cauză sunt efectuate cercetări privind mărcile şi indicaţiile geografice. Au mai fost depistate probleme în ceea ce priveşte afişajul preţurilor, există stipulate în lege faptul că agenţii economici au obligaţia să aibă afişat preţul pentru fiecare produs expus la vânzare, au fost câteva standuri unde agenţii economici nu respectau aceste prevederi legale şi urmează să fie prevăzute măsurile de lege, a mai declarat Daniel Tică.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here