Deputatul Weber, președintele Comisiei UNESCO din Parlament: Ia românească are șansa de a intra în patrimoniul mondial al umanității

1504

Deputatul PSD de Gorj, Mihai Weber, președintele Comisiei UNESCO din Parlament, spune că ia românească ar putea deveni element de patrimoniu cultural UNESCO. În dosarul depus la UNESCO sunt menționate comunitățile din Gorj unde cusutul cămășilor tradiționale se ridică la rang de artă.

România și Republica Moldova au depus luni dosarul multinațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru înscrierea în Lista elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO. Dosarul a fost realizat cu participarea grupurilor naționale de experți din România și Republica Moldova.
„Cămașa cu altiță” figurează în Repertoriul Patrimoniului Cultural Imaterial din România, iar în ianuarie 2021 s-a elaborat documentul de înscriere a acesteia în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu.
„Mă bucur că județul Gorj este o oază unde tradiția s-a păstrat, iar arta țeserii cămășii cu altiță s-a transmis din generație în generație. În dosarul depus la UNESCO sunt menționate comunitățile din Gorj unde cusutul cămășilor tradiționale se ridică la rang de artă. În total, sunt menționate 47 de localități din Gorj, în care meșteșugul confecționării iei este și astăzi viu, cu o vechime de mai bine de două secole. Și, în același dosar depus de România la UNESCO, sunt menționate și «purtătoarele de competență» din județul Gorj, recunoscute de specialiștii din Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial, pentru autenticitatea creației lor, orașul Tismana și comuna Stroești fiind leagănul broderiilor tradiționale din Gorj. Înscrierea cămășii cu altiță în Lista Reprezentativă UNESCO va însemna o recunoaștere a continuității acestei adevărate arte a confecționării iei, pe teritoriul României, dar va trebui să fim conștienți și de responsabilități. Va fi nevoie de politici publice, locale și naționale, pentru susținerea artei de confecționare a cămășii cu altiță și pentru promovarea acesteia în plan internațional”, a precizat deputatul Weber. Dosarul va fi evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, din noiembrie – decembrie 2022.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here