Deputatul Vîlceanu, mesaj pentru „sindicatele PSD”

1023

Controverse între parlamentarul PNL de Gorj, Dan Vîlceanu, și o parte dintre sindicaliștii din minerit și energie. Deputatul liberal a fost acuzat că, prin intervențiile sale, în Comisia de Muncă, „a golit de conținut” legea pensiilor, menținând astfel discriminarea între salariații din Complexul Energetic Oltenia. „Eu cred că sindicatele PSD ar trebui să renunțe la campania electorală”, a transmis Vîlceanu.

Nelu Roșca, liderul de sindicat de la Cariera Roșiuța, a fost cel care a lansat aceste acuzații. Doar opt mii din cei peste 13.000 de angajați ai CE Oltenia vor beneficia de modificările aduse legii pensiilor. „Eu am depus o inițiativă care prevedea încadrarea în condiții speciale a tuturor subunităților din Complexul Energetic Oltenia, adică și a Turceniului, Ișalniței și a Craiovei. Acest proiect nu a fost susținut nici de ceilalți parlamentari PSD și nici de sindicate. În același timp, cei de la PSD au depus această inițiativă privind condițiile deosebite, astfel încât stagiul suplimentar să fie majorat de la trei luni la patru luni, pentru cei care sunt încadrați în condiții deosebite de muncă. După ce am făcut toate demersurile ca această lege să fie adoptată, și a fost adoptată, apar unii sindicaliști care spun că există discriminări între salariații CE Oltenia. Păi, aceste discriminări erau și până acum, nu au fost induse de această modificare legislativă. Unde au fost până acum?”, se întreabă parlamentarul de Gorj.

„Nu se poate, îi mint în față”
Deși lucrează în aceleași condiții ca energeticienii din Rovinari, angajații termocentralelor Turceni, Ișalnița și Craiova nu se vor putea pensiona mai devreme, pentru că locurile lor de muncă nu sunt încadrate în condiții deosebite de muncă. Deputatul Vîlceanu susține că sindicatele sunt de vină pentru pierderea grupei de muncă în cazul acestor salariați. „Nu mai beneficiază de condiții deosebite, pentru că exact conducerile acestor unități și exact sindicatele au renunțat la acest drept și la aceste avize de încadrare în condiții deosebite și acum vin și cer să se rezolve legislativ acest lucru. Nu se poate! Nu poți să dai o lege prin care un cetățean care nu a contribuit la sistemul de pensii pentru condiții deosebite să beneficieze ca alt cetățean care a contribuit și a beneficiat de acest drept. Pur și simplu, sindicatele apropiate PSD îi mint în față că pot să rezolve această probleme printr-o lege. Am avertizat de la început că modificările acestei legi sunt limitate, până în 2021, mă refer la legea privind condițiile deosebite. Eu cred că sindicatele PSD ar trebui să renunțe la campania electorală”, a conchis Vîlceanu. Grupa a II-a de muncă de la Termocentrala Turceni a fost pierdută în anul 2001.
I.I.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here