Deputatul rămâne definitiv cu închisoarea

107

Deschidere 22Parlamentarul PDL, Cosmin Popescu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru favorizarea infractorului. El este acuzat că l-a favorizat pe fostul lider al PD-L Gorj, Ionel Manţog, într-un dosar de corupţie.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă condamnarea deputatului PD-L Cosmin Popescu la doi ani de închisoare sub supraveghere. Parlamentarul este acuzat că în 2006, atunci când îndeplinea funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului ar fi întocmit un raport, prezentând în fals o situaţie a strămutaţilor de lux, pentru a-l favoriza pe Ionel Manţog într-un dosar de corupţie.

Raportul a fost efectuat în numele ministerului şi depus la DNA chiar de către secretarul de stat, fără ca ministrul din acea vreme, Codruţ Şereş să aibă cunoştinţă de conţinutul său. Concluziile au fost trimise în cauza penală în care era cercetat Manţog şi nici măcar nu erau solicitate de procurorii DNA.

În 2009, judecătorii au decis condamnarea lui Cosmin Popescu la doi ani de închisoare sub supraveghere pentru favorizarea infractorului, iar Înalta Curte a respins recursul formulat de deputat, menţinând decizia de condamnare.

Acuzaţii!

În anul 2006, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Cosmin Popescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi favorizarea infractorului. Potrivit rechizitoriului, Popescu, în calitate de secretar de stat în cadrul MEC, acesta a solicitat ministrului emiterea Ordinului numărul 534/04.08.2006 pentru efectuarea unui control al activităţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Verificarea avea ca tematică încheierea convenţiilor de schimb şi reconstrucţia unui imobil pentru familia Ecaterina şi Ionel Manţog. DNA a stabilit că demersul secretarului de stat a fost făcut în scopul de a-l favoriza pe Ionel Manţog şi de a zădărnici cercetările în dosarul în care acesta din urmă era anchetat pentru fapte de corupţie. Ulterior, Cosmin Popescu a pus la dispoziţia membrilor comisiei din cadrul ministerului, pentru a fi semnat, un raport în care se atestă date nereale cu privire la aspectele verificate, raport pe care, din proprie iniţiativă, l-a înaintat la DNA, înainte de a fi adus la cunoştinţa conducerii ministerului. Anchetatorii au mai stabilit că, prin verificarea dispusă şi prin modul în care a fost întocmit raportul de control, Cosmin Popescu a încercat să-l scape pe Ionel Manţog de acuzaţiile pe care DNA i le aducea.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here