Deputatul USR de Gorj, Radu Miruță, a vorbit de la tribuna Parlamentului despre criza demografică. România a înregistrat anul trecut cea mai mică rată a natalității din istoria sa. În 2020, numărul nou-născuților a ajuns să fie la jumătatea celui din 1989. Miruță vrea soluții urgente și „o strategie specializată” pentru încurajarea natalității.
„Am avut astăzi (n.red. miercuri) în Camera Deputaților o luare de poziție cu privire la trendul demografic descrescător din județul Gorj și din România, propunând inițierea un road-map pentru inversarea acestui trend demografic descrescător. În 2020 s-au născut cei mai puțini copii din România ultimilor 100 de ani. Dacă în 1989 s-au născut 180.000 de copii doar fete, în 2020 s-au născut, în total, 170.000 de copii, băieți și fete”, a spus Miruță.
Cifre alarmante
Inclusiv în județul Gorj, scăderea natalității a fost evidentă. Doar 169 de copii s-au născut în 2020, față de 223 în 2019. Cifrele sunt alarmante și în privința mortalității. „Au murit, în 2020, un număr de români mai mare cu 25.000 față de 2019! Suntem pe primul loc în Europa în acest clasament negru, inclusiv la decesele din cauze care puteau fi evitate, cu 13,3 la mie rata mortalității. Dacă raportăm cifra de mai sus la rata natalității – 9,7 la mie – avem, așadar, un spor natural negativ, accentuat negativ. Cu efecte dezastruoase asupra economiei, asupra sustenabilității sistemului public de pensii, asupra identității noastre societale în general”, a mai precizat parlamentarul USR.
În acest ritm, specialiștii avertizează că, la orizontul anului 2050, vom mai fi vreo 15 milioane de locuitori în țară, din care circa 33% pensionari. Deputatul Miruță spune că, fără un pachet activ de măsuri prinse într-un calendar funcțional, cu termene precise, acest trend nu va putea fi oprit. „Se pare că strategia de dezvoltare durabilă nu reușește să ofere elementele necesare pentru a stopa degradarea demografică. Știu că există o preocupare majoră la nivelul actualului Guvern, la nivelul Administrației Prezidențiale, pentru această problemă. Sper ca eforturile să fie accelerate și concretizate cât mai repede. Apelul pe care eu îl fac prin această declarație politică este acela de a construi rapid împreună, toți cei responsabili pentru viitorul nostru comun, o strategie specializată pentru creșterea demografică, una care să propună tuturor palierelor de decizie publică din România un road map pentru a reuși să inversăm trendul demografic descrescător. De asemenea, cred că trebuie conlucrat mai îndeaproape cu Comisia Europeană astfel încât aceasta să ne furnizeze recomandări utile, să pună la dispoziție axe de finanțare care să ajute la atingerea obiectivului enunțat mai sus, pentru a stopa, într-o primă etapă, scăderea accelerată a populației și degradarea structurii ei pe vârste”, a conchis parlamentarul.
I.I.