Deputatul Elvira Șarapatin, intervenție la ministrul Apelor și Pădurilor pentru o situație de la Tismana: “În satul Vâlcele, 400 de persoane suferă de lipsa apei. Autoritățile nu pot interveni decât cu cisternele”!

651

Deputatul PSD de Gorj Elvira Șarapatin i-a adresat o întrebare ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, vizavi de necesitatea armonizării cadrului legislativ actual cu privire la aprobarea executării lucrărilor de utilitate publică pe terenurile din fondul forestier național. Parlamentarul dă exemplu o situație gravă de la Tismana.

Demersul parlamentarului privește o situație întâlnită în zona Tismana, a județului Gorj, care creează probleme autorităților locale și insatisfacție localnicilor. “Având în vedere că nu au fost publicate normele metodologice de aplicare a Legii nr. 233/2018 care modifică și completează Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, lucrările de interes public pentru amenajarea aducțiunilor de apă nu pot fi realizate pe fondul forestier decât prin cheltuieli extrem de mari pentru administrațiile locale. În acest sens, vă semnalez cazul concret din satul Vâlcele din orașul Tismana, din județul Gorj, unde 400 de persoane au suferit în perioadele secetoase de lipsa apei, zona fiind la altitudine ridicată și la capătul rețelei de apă. În ultimii șase ani, autoritățile locale au fost nevoite să aducă apa pentru cetățeni cu cisternele”, a transmis parlamentarul. “Deși soluția stabilită printr-un studiu de fezabilitate ce prevede captarea pârâului Pîrgava și realizarea unei conducte de apă în lugime de 2.731 metri liniari, fără niciun fel de defrișare, aceste lucrări pot fi realizate numai pe domeniul forestier, respectiv pe marginea drumului FE021- Pîrgavu, ceea ce presupune conform legislației actuale garanții financiare pentru captare și utilizarea șoselei, precum și plăți pentru chirii anuale și amplasarea conductei. Cu toate acestea, exproprierea pentru cauză de utilitate publică în vederea realizării de obiective de interes național, județean și local, exceptează autoritățile locale de plata taxelor prevăzute de Legea Fondului Funciar nr. 18 din 1991, respectiv Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic”, a mai spus deputatul. “În urma aspectelor prezentate vă rog să-mi comunicați soluția identificată de Ministerul Apelor și Pădurilor pentru a se redacta și publica normele metodologice de aplicare a Legii nr. 233/2018, astfel încât autoritățile locale să poată realiza investiții privind aducțiunile de apă în zonele greu accesibile care traversează domeniile forestiere, însă fără a fi nevoite să aloce sume suplimentare de la bugetul local, cum este cazul în acest moment”, a conchis parlamentarul de Gorj.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here