Deputat: Localnicii din aproape jumătate din localitățile Gorjului vor ieși la pensie mai devreme

5142

Pensionare cu 2 ani mai devreme pentru gorjenii din încă șase localități. Plenul Camerei Deputaților a votat, în ședința de marți, amendamentul deputatului PNL de Gorj, Dan Vîlceanu, la Legea Pensiilor, potrivit căruia locuitorii din Bâlteni, Ionești, Prigoria, Bustuchin, Câlnic și Roșia de Amaradia vor ieși la pensie mai devreme cu 2 ani.
Cu 245 de voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă” și 15 abțineri, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care aduce modificări sistemului unitar de pensii publice, în sensul că dă posibilitatea persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare remanentă să se pensioneze cu 2 ani mai devreme.
„Astfel, după adoptarea acestui amendament, locuitorii din aproape jumătate din localitățile Gorjului vor ieși la pensie mai devreme”, a anunțat parlamentarul de Gorj. Camera Deputaților este camera decizională, așa că proiectul merge spre promulgare la președintele României, Klaus Iohannis.
„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, (…) pe o rază de 8 km în jurul unor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”, se arată în proiect.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here