Depozit ilegal de deşeuri, între Curpen şi Rugi

649

Cutii de vopsea, ţiglă şi BCA, cărămizi, resturi de rigips şi nu în ultimul rând de recipiente de plastic ori PET. Nu vă speriaţi căci nu intenţionăm nici de această dată să vă prezentăm deschiderea niciunui magazin cu materiale de construcţii, nici nu avem oferte ori promoţii în domeniu. Sunt numai câteva dintre gunoaiele aruncate pe marginea drumului ce leagă localităţile Curpen de Rugi, situate în nordul plaiului gorjean.

Locurile par desprinse din filmele documentare ce prezintă regiunile Europei şi nu numai. Vegetaţia ce acoperă în unele locuri drumul formând culoare unde traseul le 2străbate ca printr-un veritabil tunel, şi nu în ultimul rând, cântecele ori chiar zgomotele vietăţilor pădurii toate acestea formează un veritabil ecosistem ce poate destinde ori încărca energetic până şi pe cei mai stresaţi semeni de-ai noştri după o perioadă petrecută prin aceste locuri de vis.
Păcat că totul este „băgat în ceaţă” cum se spune pe româneşte de inconştienţa câtorva localnici care-şi aruncă resturile din construcţii ori au gospodăriile personale pe marginea drumului, pe lângă poluarea factorilor ambientali locali, urâţind şi locurile 3care repet par desprinse din canalele de călătorii ce urmăresc promovarea potenţialului zonelor prezentate. Îmi exprimam cu ceva timp în urmă opinia că la nivelul comunităţilor locale cu astfel de probleme educaţia celor ce nu înţeleg că în condiţiile actuale aruncarea resturilor din gospodărie la întâmplare este inacceptabilă ar trebui făcută atât prin mass-media cât şi de liderii comunităţilor în cauză. Lideri ce ar trebui să se implice direct în stoparea depozitărilor de reziduri, pentru că organele abilitate (se ştie foarte bine care sunt acelea) dau amenzi administraţiilor locale. Iar banii ce se plătesc sunt din bugetele locale, sume ce ar putea fi folosite mai bine în acoperirea altor nevoi ale comunităţilor în cauză.
4Îmi povestea cu ceva timp în urmă un primar care s-a implicat personal în stoparea depozitării deşeurilor pe malurile apelor ori a drumurilor că a fost ameninţat în toate felurile de consătenii săi de la faptul că nu va mai fi votat până că o să-i ia casa foc (aşa din senin). Dar aşa cum vă spuneam pe la începutul zicerii mele în condiţiile actuale de 5aderare a României la structurile comunitare aceste fapte sunt inacceptabile şi nu mai trebuie să continue sub nici o formă. Pentru că la ora actuală există şi am văzut containere de la cele de 1,1 mc până la cele mari de 14 mc amplasate în diverse locuri în comunităţile rurale pentru ca respectivele resturi de molozuri ori deşeuri să fie aruncate de localnici în ele şi apoi transportate în locurile special amenajate.
7Resturi din construcţii ori gospodării au fost şi or să mai fie şi de acum înainte. Ce trebuie schimbat radical (şi sunt iarăşi nevoit să mă repet) este percepţia comunităţilor faţă de acestea.
6Adică faptul că nu mai pot fi aruncate fără nici o răspundere şi că eventualele sancţiuni primite se plătesc din banii comunităţii, sume ce se pot folosi mai eficient în alte activităţi să nu mai vorbim de cheltuielile de ecologizare ale perimetrelor respective efectuate de cele mai multe ori tot din banii comunităţii.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.