Deocamdată, Gorjul ocolit de gripa porcină

251
Numărul infectărilor cu A/H1N1 din România a ajuns la 253, în ultima săptămână fiind confirmate 31 de cazuri noi. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că deocamdată nu sunt îngrijoraţi, rata de apariţie a bolii în momentul de faţă fiind prea mică pentru a se alarma. La nivelul judeţului nostru, lucrurile sunt mult mai liniştite, gorjenii fiind deocamdată ocoliţi de această epidemie.

Corform declaraţiilor şefului Direcţiei Saniar-Veterinare Gorj, Ion Iliuţă, nu sunt probleme la nivelul judeţului nostru, situaţia animalelor în pericol de infectare fiind deocamdată foarte bine controlată.

“Avem un set de măsuri foarte bine stabilit cu cei de la ISU Gorj, deocamdată nu sunt probleme. În atenţia noastră se află circuitul animalelor şi cărnii ce provin din afara judeţului, atât din Germania şi Olanda, cât şi din alte judeţe din ţara noastră. Avem un program electronic special, numit “Traces”, care ne ajută să monitorizăm acest trafic. Cât privesc centrele de porcine din judeţul nostru am luat măsuri ca nici un angajat ce prezintă afecţiuni respiratorii să nu lucreze în aproprierea animalelor”, a declarat Iliuţă.
De asemenea, între inspectorii DSV Gorj şi medicii veterinari privaţi din judeţ există o foarte bună colaborare, astfel încât, acolo unde au existat suspiciuni, una dintre cele două părţi implicate în procesul de detectare, au intervenit risipind îndoielile. “Au mai fost şi cazuri când au mai murit animale, dar inspectorii noştri împreună cu medicii veterinari privaţi au analizat complet situaţia respectivă şi nu au descoperit până acum nici o urmă a virusului gripei porcine. Iar pentru a nu exista nici o îndoială, au fost prelevate de fiecare dată monstre de carne pe care le-am analizat atent şi în laboratorul nostru”, afirmă şeful DSV Gorj. Deşi situaţia este calmă în momentul de faţă în judeţul nostru, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare sunt cu ochii-n patru penru orice semn al gripei porcine. “În caz că apare şi la noi, avem un plan de măsuri bine stabilit de către Autoritatea Naţională. Până acum am avut noroc, dar circulaţia prin judeţ este mare şi riscul există, nu se ştie niciodată. Să ne ferească Dumnezeu în orice caz”, spune Ion Iliuţă. La nivel naţional, în urmă cu o lună, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, anunţa că, dacă incidenţa cazurilor de gripă porcină va depăşi 1 la suta de mii de locuitori, se vor lua măsuri speciale de prevenire a răspândirii virusului A/H1N1, luându-se în calcul şi închiderea şcolilor. În momentul de faţă incidenţa cazurilor de gripă porcină este de 0.8 la suta de mii de locuitori, decizia de a îngheţa anul şcolar este în suspensie, fiind analizat nivelul fiecărei şcoli, cel mai probabil.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here