Demonstrație de forță a băcăuanilor la Târgu Jiu – Șanse minime pentru locurile 1-3

265

Evoluția foarte bună, aproape perfectă, a Energiei din meciul cu Știința Bacău din returul sezonului regulat nu a fost repetată și în primul meci din play-off, elevii lui Liviu Andrieș cedând clar, pe teren propriu, confruntarea cu echipa moldoveană.

Dacă în retur, la începutul lunii februarie, Energia făcea instrucție cu Știința Bacău la Târgu Jiu și câștiga la zece goluri diferență, acum lucrurile au stat invers, oaspeții demonstrând o forță deosebită, căreia gorjenii nu au fost capabili să-i răspundă. Echipa băcăuană a învins cu 40-34 și are acum șanse mari de a merge în a doua fază a play-off-ului în turneul pentru primele trei poziții.
Încurajată de un public numeros și de o galerie întărită cu Brigada Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, care a fost la înălțime, Energia a condus cu 2-0, dar a încasat apoi 5 goluri consecutive în doar 3 minute, iar avantajul luat a dat încredere oaspeților. Gorjenii s-au mai apropiat o singură dată la doar un gol, 8-9, însă jocul a curs permanent în favoarea băcăuanilor, care au intrat la cabine cu un avantaj substanțial, 15-19. În repriza secundă, Energia a avut unele momente în care a forțat revenirea, dar nu a reușit decât în două rânduri să se apropie de oaspeți, însă nu la mai puțin de trei goluri, 18-21 în minutul 35 și 25-28 în minutul 47.

Apărare visătoare
Apărarea Energiei, care le-a adus în returul sezonului regulat acel succes la 10 goluri în fața băcăuanilor, nu a funcționat aproape deloc, poarta nu a ajutat nici ea echipa. „Cred că este prima dată când luăm 40 de goluri. Am luat foarte multe goluri, nu ne-am mai apărat și aici s-a făcut diferența. Nu am mai fost la fel de prezenți în apărare și de motivați cum am fost la meciul din retur, când le-am pus probleme celor de la Bacău. Acest lucru a contat foarte, foarte mult. Apărare însemnând tot, portarii și jucătorii care se apără, toată lumea. Toți cei care s-au apărat la acest meci nu au făcut-o cum trebuie. Nu am crezut că vom juca atât de slab în apărare. Ne-am dorit mult mai mult, am vrut să câștigăm. Nu cred că vreunul dintre cei care au jucat pe teren a vrut să piardă, asta e clar”, s-a plâns antrenorul Energiei la finalul primului joc din play-off.
Chiar și în condițiile în care apărarea a fost mult sub așteptările antrenorului Energiei, meciul putea avea un alt deznodământ dacă echipa gorjeană ar fi profitat de contraatacurile avute, însă jucătorii Energiei au ratat nepermis de multe astfel de oportunități: „Asoltanei în prima repriză și Acatrinei în repriza a doua au ratat contraatacuri, iar într-un meci de o asemenea factură, cu o asemnea echipă, cotează orice detaliu. Mai ales pe contraatac, când ratezi unu la unu cu portarul, pentru că așa am avut, asta te costă foarte mult”, a mai spus Andrieș.

voica

Final de „All Star Game”
La fel ca în meciurile de baschet de All Star Game, finalul partidei dintre Energia și Știința Bacău a fost un final de joc în care doar ofensivele au mai contat. Practic, în ultimele minute s-a renunțat complet la apărare în speranța că adversarii vor rata mai mult, dar și din această confruntare tot Știința Bacău a ieșit mai bine. „Pe final, când lucrurile erau tranșate, am încercat să dăm gol cât mai repede. Nu reușeam să ne apărăm, luam gol și atunci încercam să ducem atacul la fel de repede”, a explicat Andrieș decizia de a juca mai rapid pe final de joc. Antrenorul oaspeților, Eliodor Voica, a apreciat acest final de joc, mai ales că echipa sa se afla în avantaj și a reușit să și-l păstreze până la final: „A fost o mică repriză de baschet sau de handbal modern pe final. Sunt foarte multe echipe în handbalul modern, în Liga Campionilor, care joacă cu garda jos. E un lucru care trebuie apreciat în mare măsură”, a declarat Eliodor Voica.
Cele 40 de goluri încasate de Energia la Târgu Jiu reprezintă un record negativ pentru gorjeni în ultimii ani, iar oaspeții au acum șanse mari de a merge în faza a doua a play-off-ului în turneul ce va stabili primele trei echipe ale campionatului, Energia urmând a se lupta pentru locul 4. „Consider că a fost o partidă bună, în care cele două echipe și-au confirmat poziția din clasament și au oferit un bun spectacol handbalistic pentru care le felicit în egală măsură. Cred că nu există un favorit, chiar dacă la acest meci a fost un învins și un învingător. Mai sunt două meciuri și eu cred că absolut nimic nu este decis. Sunt ferm convins că la Bacău va fi un alt meci și nu cred că ar trebui să ne erijăm deja în favoriți. N-aș putea evidenția ceva concret, ca dierență clară între cele două echipe. Cred că am avut și mai multă șansă. Știm cu toții că sunt și meciuri în care meriți să câștigi sau meriți să pierzi”, Eliodor Voica, antrenor Știința Municipal Bacău.

„Mergem să ne jucăm șansa!”
Calificarea Energiei în turneul ce va da podiumul Ligii Naționale de handbal masculin din acest an este aproape imposibilă, doar o minune ar putea duce echipa gorjeană acolo unde și-ar fi dorit președintele Andrei Maioreanu. Nici sistemul competițional adoptat de federație nu le dă prea multe șanse, acesta specificând că al treilea meci nu se va mai juca decât în cazul în care, înaintea acestuia, cele două echipe ar fi la egalitate, ceea ce obligă Energia la victorie chiar din primul joc. Totuși, antrenorul Liviu Andrieș spune că echipa sa va lupta până la capăt: „Mergem la Bacău să jucăm. Mai sunt două jocuri, primul este foarte, foarte important. Sper să recuperăm din jucătorii care ni s-au accidentat la acest meci. Dacă nu-i recuperăm va fi foarte greu. Mergem să ne jucăm șansa, nu ne vom da la o parte. Acesta este sistemul competițional, noi trebuie să jucăm așa cum a decis federația”, a declarat antrenorul gorjean. Acesta mărturisește că încă nu se gândește la participarea la turneul 4-6: „Nu pot să spun acum că ne gândim la turneul 4-6. Ne gândim la următorul meci, apoi în funcție de ceva întâmpla, ne vom gândi la următorul meci”, a încheiat Andrieș.

Energia Pandurii Târgu Jiu – Știința Bacău 34-40 (15-19)
Sala Sporturilor, Târgu Jiu, spectatori: 800
Energia: Antonaru, Șelaru – Apolzan (10), Acatrinei (7), Dinescu (4), Păiuș (4), Dragnea (3), Giotoiu (2), Ilieș (2), Roman (1), Asoltanei (1), Enache, V. Popescu, Mazilu, Mledenciu. Antrenor: Liviu Andrieș.
Știința: Tamaș, Grigoraș, Tevzadze – Ghiță (10), Bondar (8), Rotaru (5), Da Silva (4), Bujor (3), Johansson (3), Fenici (3), Rusia (2), Iancu (1), Tărâță (1), Celestin, Vartic, Păunică. Antrenor: Eliodor Voica.
Arbitri: Georgian Baducu și Răzvan Voicu.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here