Şeful Poliţiei Turceni, Cătălin Vlad, a demisionat din funcţie, ieri, pentru că o parte din subalternii săi sunt inculpaţi în dosarul “Mită pentru cărbune”. Deşi, Vlad nu este cercetat personal în acest dosar şi superiorii nu l-au cercetat disciplinar pentru corupţia depistată în structura pe care o conduce, acesta a făcut un gest considerat “de onoare” pentru a spăla faţa instituţiei poliţieneşti din Turceni. Omologul său de la Poliţia Rovinari, Constantin Bărbulescu, nu are de gând să îl copieze însă pe Vlad, asta pentru că numărul subalternilor săi implicaţi în “Mită pentru cărbune” este mai mic decât cel al poliţiştilor de la Turceni, susţin reprezentanţii IPJ Gorj, care subliniază că la Rovinari sunt doar doi poliţişti suspecţi în dosarul de corupţie, în timp ce al treilea a fost reţinut.
Cătălin Vlad a demisionat, duminică, din funcţia de şef al Poliţiei Turceni, după ce patru dintre subalternii săi au fost arestaţi preventiv în dosarul “Mită pentru cărbune”. Reprezentanţii IPJ Gorj susţin că demisia este una “de onoare” deoarece Vlad nu face obiectul vreunei cercetări disciplinare interne dispuse pe linia IPJ Gorj şi nici nu este implicat în cercetările dosarului “Mită pentru cărbune”. Din acest motiv, superiorii nici nu i-au cerut demisia şefului Poliţiei Turceni, dar aceştia, în consecinţă, vor decide, astăzi, cine va fi înlocuitorul lui Vlad la şefia acestui post. Practic, şeful Poliţiei Turceni s-a autopedepsit pentru faptele poliţiştilor: Constantin Manolache, Ştefan Găman şi a fraţilor Nicolae şi Gheorghe Milodin, de la Turceni şi Plopşoru. Aceştia au fost de altfel arestaţi preventiv sub acuzaţia de luare de mită şi tăinuire, la finalul săptămânii trecute.
Bărbulescu, ferm pe poziţii
Dacă la Turceni au fost mari frământări, ieri, urmare a demisiei lui Vlad, la Rovinari a fost linişte, asta deoarece şefului poliţiei din această localitate nici nu-i trece prin gând să se pedepsească pentru furturile masive de cărbune înregistrate pe raza oraşului pe care îl păzeşte. Asta pentru simplul motiv că, poliţistul Constantin Bărbulescu are mai puţini subalterni inculpaţi în dosarul “Mită pentru cărbune”, adică doar unul, în timp ce doi au calitate de suspecţi în dosar.
Nici Bărbulescu nu face obiectul vreunei cercetări disciplinare a IPJ Gorj, transmite IPJ Gorj prin purtătorul de cuvânt, astfel că un gest de onoare din partea acestuia ţine doar de voinţa respectivului.
Mari sume de bani şi chiar aur, acasă la inculpaţi?!
Reamintim însă că un număr de 21 de persoane au fost reţinute de poliţişti în urma percheziţiilor de joi dimineaţa pentru destructurarea unei grupări specializate în sustragerea de cărbune, acestea fiind acuzate de furt de cărbune şi tăinuire. De altfel, la data de 3 septembrie, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, în baza autorizaţiilor de percheziţie domiciliară emise de Judecătoria Târgu-Jiu, poliţiştii din cadrul IPJ Gorj în colaborare cu SRI Gorj şi DIPI – SIPI Gorj şi cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi, “Fraţii Buzeşti” Craiova, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, au efectuat percheziţii la 27 de locaţii din oraşul Rovinari şi comunele Fărcăşeşti, Plopşoru, Cîlnic şi Aninoasa, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în sustrageri de lignit de pe benzile transportoare ale unei societăţi comerciale de exploatare cărbune. De asemenea, au fost puse în executare 29 de mandate de aducere, suspecţii fiind conduşi la sediul IPJ Gorj pentru audieri şi continuarea cercetărilor. “Cu ocazia activităţilor desfăşurate au fost identificate şi indisponibilizate 7 autoutilitare, suma de 8.530 de lei şi cantitatea de 64 de tone de cărbune, bunuri susceptibile de a proveni din comiterea de infracţiuni şi la săvârşirea acestora. În urma probatoriului administrat s-a luat măsura reţinerii pe bază de ordonanţă de reţinere pe o perioadă de 24 de ore a 21 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 47 de ani, pentru comiterea infracţiunilor de furt şi tăinuire”, a spus, atunci, Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
În cursul zilei de vineri suspecţii au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu cu propuneri de arestare preventivă.
Poliţiştii, 30 de zile după gratii!
În acelaşi dosar, opt inculpaţi cercetaţi pentru luare de mită în formă continuată, dintre care patru având calitatea de agenţi de poliţie, au fost reţinuţi în urma percheziţiilor lucrătorilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) de joi dimineaţa pentru destructurarea unei grupări specializate în furt de cărbune. Cei patru polițiști reținuți în dosar au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Este vorba despre Constantin Manolache, Gheorghe Milodin, Nicolae Milodin și Ștefan Găman, de la Turceni şi Plopșoru. Un transportator a fost filmat în timp ce îi dădea un milion de lei lui Gheorghe Milodin, să închidă ochii la transportul cărbunelui furat. Ștefan Găman a fost surprins când ascundea 200 de lei în ghete, banii fiind primiți de la un alt transportator. “Agentul de poliţie Găman Ştefan ia cei 200 de lei şi îi ascunde în gheata din piciorul drept, aspect ce întăreşte specializarea dobândită a acestuia în comiterea unor astfel de infracţiuni de corupţie”, se arată în referatul de arestare.
În noaptea de 28/29.12.2014, agenţii de poliţie Manolache Constantin şi Milodin Nicolae, “aflați în serviciu cu autospeciala mașina Poliției, în care se aflau microfoane și camere video ascunse, au primit sume de bani de la trei persoane ce transportau în mod ilegal cărbune, în schimbul neluării măsurilor legale față de aceștia”, se mai arată în referatul de arestare.
CEO, parte civilă în dosar
În ceea ce priveşte Complexul Energetic Oltenia, structura s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de peste 3,7 milioane de lei: “În urma activităţilor procedurale desfăşurate la data de 03.09.2015, au fost identificate şi ridicate înscrisuri care probează activitatea infracţională a suspecţilor, precum şi mai multe cantităţi de cărbune sustrase din instalaţiile de transport ale Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA.Astfel, în data de 03.09.2015, Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.747.000 lei”.
Anamaria Stoica
Referatul de arestare a poliţiştilor conţine şi unele interceptări ale oamenilor legii spăgari apărute deja în spaţiul public:
MILODIN GHEORGHE: Cum vrei? Trei luni sau o lună?
INTERLOCUTOR 2: Hai, şefule, mâncaţi-aş sufletu’!
INTERLOCUTOR 1: Mi-l mai luaţi? Hai şefu’…
INTERLOCUTOR 2: Îl omoară acasă!…
MILODIN GHEORGHE: Păi ş-atunci cum mergi mă?
INTERLOCUTOR 1: Hai şefu’… dă ce …[neinteligibil]……
MILODIN GHEORGHE: Zii! O lună sau trei luni? Cât vrei?
INTERLOCUTOR 1: Şefule, nu mi-l lăsaţi aşa?
MILODIN GHEORGHE: Nu ţi-l las mă, cum o să ţi-l las?
INTERLOCUTOR 1: Mă …[neinteligibil]…acum, ce naiba!
MILODIN GHEORGHE: Lasă că 15 zile stai, până după sărbători.
INTERLOCUTOR 1: Păi 15 zile…şi eu ce fac…am şi eu …[neinteligibil]… mă cert naiba.
MILODIN GHEORGHE: Păi şi eu ce să-ţi fac fratele meu?Asta e.. .închide uşa, hai!
Cei doi poliţişti vorbesc încet între ei.
GĂMAN ŞTEFAN: Îi luai prea …[neinteligibil]…? (râde)
MILODIN GHEORGHE: …[neinteligibil]…
……………
„MILODIN GHEORGHE: Scrie aici: „Recunosc că am defecţiuni la sistemul de iluminare şi le-am remediat pe loc.”
Contravenientul scrie după dictare.
MILODIN GHEORGHE: Semnează aicea… Semnează aicea…Copilan (regionalism folosit pentru „copile “)…Ţi-l iau pe o lună de zile!… (îi face semn cu degetul contravenientului să se îndepărteze)….
MILODIN GHEORGHE: Ăsta…Gămane… (se referă la un autovehicul care tocmai trece pe stradă)
GĂMAN ŞTEFAN: Nu… e gol…!
MILODIN GHEORGHE: Sigur? Nu vezi…
MILODIN GHEORGHE: Aha……
MILODIN GHEORGHE: I-l luăm măi GĂMANE sau nu i-l luăm?
GĂMAN ŞTEFAN: Ia vino încoace! Treci încoace! Treci pe partea asta!
GĂMAN ŞTEFAN: BĂ, TE JURI CĂ NU SPUI LA NIMENI?
INTERLOCUTOR 1: Mă jur.
GĂMAN ŞTEFAN: Deci permisul luat, 4 milioane amendă!…AI 2 MILIOANE LA TINE?…Bă dă-te-ncolo…să nu te vadă nimeni!
INTERLOCUTOR 1: Îmi lăsaţi şi permisul?
GĂMAN ŞTEFAN: Da mă, da! Numai…
INTERLOCUTOR 1: Da!
GĂMAN ŞTEFAN: Da
Reamintim că DGA a reținut 4 polițiști, a pus alți 8 sub control judiciar, iar un al 13-lea nu are calitate în dosar.