Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru deblocarea posturilor din sistemul sanitar. Necesitatea angajării de personal în unităţile sanitare este de necontestat. Totuşi, din cauza bugetelor mult prea mici, încă nu se ştie cum ar putea fi posibilă recrutarea de cadre medicale şi alte tipuri de personal medico-sanitar.
În urmă cu câteva zile, unităţile sanitare din judeţul nostru au primit solicitări din partea Ministerului Sănătăţii să transmită numărul de posturi vacante şi cele strict necesare în vederea angajării. „Este a treia oară când ne cer aceste statistici şi nu se întâmplă nimic”, a menţionat Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci. Totuşi, la nivelul fiecărui spital, compartimentele de resurse umane şi managerii unităţilor au calculat şi au încercat să se încadreze în cerinţele ministerului. „Ne-au cerut numărul posturilor ocupate, vacante şi strict necesare. La noi, de exemplu, avem 16,5 posturi vacante, dar strict necesare în vederea anagajării am cerut patru: ginecolog, medici pentru UPU, neonatolog şi un medic pentru recuperare medicină fizică şi fizioterapie”, declară Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci.
Bugetele mici nu permit angajări
Ministerul Sănătăţii a spus public că a discutat la nivelul Guvernului posibilitatea de deblocare, în perioada următoare, a posturilor din sistemul sanitar. Considerând că deblocarea acestor posturi este o necesitate, ministrul a făcut, totuşi, precizarea că procesul de deblocare trebuie să se realizeze în etape, ţinând cont de prevederile bugetare. Potrivit unui comunicat de pe site-ul ministerului, în această perioadă, echipa Ministerului Sănătăţii stabileşte necesarul de posturi care urmează să fie prezentat în cadrul Executivului. Managerii spitalelor gorjene îşi doresc să se deblocheze cât mai curând posturile, având nevoie să angajeze medici şi asistenţi. Totuşi, faptul că s-a cerut la nivelul unităţilor să se încadreze în bugetul cheltuielilor de personal şi după noile angajări nu a bucurat pe nimeni.
Minodora Sucea