Demarează instruirile cu medicii veterinari, premergătoare Sărbătorilor de Iarnă

467

La nivel judeţean, se fac în această perioadă o serie de pregătiri în cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare, ştiut fiind faptul că luna curentă este una bogată în solicitări pentru efectuarea examenelor trichineloscopice pentru porcii sacrificaţi în gospodăriile gorjenilor.

Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella Spiralis, medicii veterinari recomandă cetăţenilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate, precum şi din locuri, spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar-veterinar. “Luni (n.r. azi) şi marţi vom avea instruiri cu toţi medicii veterinari din judeţ, de la circumscripţiile sanitar-veterinare teritoriale. Ca în fiecare an, cadrele medicale vor fi instruite în vederea examenelor trichineloscopice. Acestea se efectuează în Târgu-Jiu în cele două pieţe, la Motru, Rovinari şi Novaci, precum şi la circumscripţiile comunale. Preţul examenului trichineloscopic este de 9 lei la circumscripţiile din oraşe şi de 10 lei la cele comunale. Atât la nivelul circumscripţiilor oficiale din oraşe, cât şi la al celor concesionate din mediul rural, medicii veterinari dispun de mijloacele necesare pentru realizarea în timp optim a cerinţelor cetăţenilor de verificare a cărnii provenite de la suinele sacrificate în gospodăriile particulare”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.

Peste 50.000 de porci vor fi sacrificaţi
Potrivit estimărilor conducerii DSVSA Gorj, în această perioadă, la nivelul judeţului Gorj, vor fi sacrificate peste 50.000 de porcine, un număr aproape egal cu cel de anul trecut. La nivelul judeţului nostru, la finele lunii noiembrie, în evidenţele medicilor veterinari figurau 80.700 de porcine.
Săptămâna trecută, şefii DSVSA Gorj au raportat cel de-al 16-lea caz pe anul 2016 de trichineloză la un porc mistreţ. Animalul a fost împuşcat pe raza Ocolului Silvic Runcu. “Numărul mare de porci mistreţi depistaţi cu trichineloză ar trebui să le dea de gândit proprietarilor de porcine şi consumatorilor de carne de porc să se prezinte cu probele pentru analiză la cea mai apropiată circumscripţie sanitar-veterinară. Gorjenii nu trebuie să consume carne din locuri neautorizate, iar pentru a preveni îmbolnăvirea populaţiei consumatoare de carne şi preparate din carne de porc, proprietarul ar trebui să solicite medicului veterinar verificarea stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare, consultanţă în recoltarea probelor de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic după sacrificare. Dacă se pozitivează vreun caz, oamenii pot fi despăgubiţi la valoarea pieţei, dar cu condiţia ca animalul să fie identificat, adică să aibă acel crotaliu în ureche şi să fie băgat în baza naţională de date. Au fost situaţii când animalele nu au fost identificate şi, implicit, proprietarii nu au putut fi despăgubiţi”, a precizat şeful DSVSA Gorj, Nicolae Călescu.
De asemenea, se recomandă să nu fie consumată carnea, până la obţinerea confirmării că a fost examinată pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ. Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar. Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here