Delegaţii din Republica Moldova, prezente la Târgu-Jiu, la finele lunii

448

În ultima săptămână a lunii martie, la Târgu-Jiu vor poposi delegaţii formate din autorităţile din trei raioane din Republica Moldova, ce vor participa la multiple evenimente organizate de Consiliul Judeţean Gorj în data de 27 martie.

Autorităţi din Republica Moldova şi profesori universitari vor veni la Târgu Jiu peste numai câteva săptămâni ca urmare a unor evenimente ce vor fi organizate de Consiliul Judeţean Gorj pentru celebrarea zilei de 27 martie, când se marchează primul moment al edificării României Mari.

„Ne pregătim cu mare atenţie pentru ziua de 27 martie, când marcăm primul moment al edificării României Mari, prin urmare ceea ce înseamnă Centenar anul acesta nu se poate să nu se raporteze la ziua de 27 martie, când şi la Chişinău vor fi manifestări extrem de interesante. Este vorba de o activitate comună a Consiliului Judeţean Gorj, a Societăţii de Ştiinţe Istorice şi a Universităţii “Constantin  Brâncuşi”. În data de 26 martie vor sosi la noi delegaţii din 3 raioane de peste Prut. Este vorba de raioanele Ungheni, Sângerei şi Călăraşi. Prin urmare sesiunea solemnă pe care noi o vom organiza în ceea ce priveşte aniversarea împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România se va face şi în prezenţa delegaţiilor acestor raioane, unele dintre ele semnând şi documente de înfrăţire cu noi. Cu raionul Sângerei acestea sunt perfectate mai demult, cu raionul Ungheni au fost semnate la nivelul raionului Ungheni, deci acolo în Basarabia şi urmează a fi semnate şi la noi întrucât au primit aprobările de rigoare de la ministerele obligate prin lege să aprobe aceste înfrăţiri; iar cu raionul Călăraşi acum se iniţiază această procedură. Prin urmare va fi un moment solemn. Ei vor lua contact şi cu realităţile judeţului nostru şi, cu siguranţă, vom discuta şi alte lucruri care ţin de înfrăţirea reală a acestor entităţi administrative. După şedinţa solemnă, va avea loc o sesiune de comunicări ştiinţifice dedicată Unirii Basarabiei cu România la care participă specialişti, cadre didactice universitare din mai multe centre. Sunt şase asemenea specialişti care vor interveni în această sesiune de comunicări ştiinţifice. Partea a treia este dedicată lansării a două cărţi care au legătură cu evenimentul. Una îmi aparţine, „Maria, regina întregitoare de ţară şi neam”, cartea va apărea în aceste săptămâni; iar cea de-a doua este a profesorului universitar Toader Nicoară. De fapt acesta reeditează cartea lui Brătianu şi are în vedere războiul român-maghiar din anul 1919. Este o carte extrem de interesantă despre care s-a ştiut mai puţin până acum. Această acţiune se subînscrie Centenarului Marii Uniri şi este una de anvergură şi este prima din şirul acestor trei omagieri care înseamnă Basarabia, Bucovina şi Transilvania”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Gheorghe Nichifor.
Izabella Molnar

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here