Delegaţie din Gorj, în vizită în Croaţia

516

O delegaţie formată din reprezentanţi ai Muzeului Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” şi elevi de la Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu s-a întors recent dintr-o vizită de câteva zile în Croaţia. În timpul deplasării, cei patru membri ai delegaţiei au participat la workshop-uri în cadrul cărora au prezentat Muzeul Judeţean, Gorj şi modul în care patrimoniul cultural este promovat şi conservat la nivelul judeţului.

Vizita delegaţiei gorjene în Croaţia a avut loc în cadrul proiectului “Go, go, NGO”, dezvoltat în parteneriat cu Asociația pentru Arte și Cultură Belec din Croația. Proiectul este structurat pe şase şedinţe de lucru, trei dintre acestea desfăşurându-se deja. În primele două şedinţe, ce s-au desfăşurat online, în perioada 10 – 12 aprilie, respectiv 19 – 21 iunie, Muzeul Judeţean Gorj a prezentat materiale despre organizaţiile de tineret din judeţ, felul în care acestea îşi desfăşoară activitatea, legislaţia referitoare la organizaţiile de tineret şi modul în care ele sunt finanţate în România. Cea de-a treia şedinţă de lucru s-a desfăşurat în perioada 4 – 8 august şi a presupus vizita unei delegaţii din Gorj în Croaţia.

vizita croatia (1)Din delegaţie au făcut parte doi reprezentanţi ai Muzeului Judeţean Gorj, Alina Tiţa şi Adina Cotorogea, şi doi elevi de la Liceul de Arte “Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu. “În cele trei zile au fost organizate workshop-uri în cadrul cărora noi ne-am prezentat muzeul, judeţul şi modul în care patrimoniul cultural este promovat şi conservat la nivelul judeţului Gorj. Partenerii noştri au vorbit despre avantajele organizaţiilor de tineret pentru societate, pentru dezvoltarea societăţii. Au fost şi primari locali invitaţi”, a declarat Alina Tiţa, coordonatorul grupului. Aceasta a mai precizat că o a patra şedinţă se va desfăşura în perioada 13 – 16 august, la Opatija, însă la aceasta vor participa doar ONG-uri din Croaţia. O delegaţie din Gorj va merge însă din nou în Croaţia în perioada 25 – 27 septembrie, când se va desfăşura cea de-a cincea şedinţă de lucru. În timpul acestei vizite va fi realizată evaluarea intermediară a activităţilor şi va fi concepută broşura proiectului. Ultima şedinţă este programată în perioada 9 – 10 aprilie 2016 şi se va desfăşura online.

vizita croatiaDespre proiect
“Go, go, NGO” este un proiect internaţional pentru tineret, ce a obţinut finanţare în cadrul Programului Erasmus+, Acţiunea Cheie 3 – Dialog Structurat. Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu” are rolul de colaborator, educator şi evaluator în acest proiect. Scopul educativ al acestui proiect este acela de a crea în rândul tinerilor un model de susţinere a activităţii ONG-urilor în rândul administraţiilor locale, pentru ca acestea să genereze o dezvoltare economică şi socială pentru comunităţile locale şi să genereze venituri. Printre problemele pentru care se caută soluţii în cadrul acestui proiect se numără: lipsa reprezentanţilor tinerilor în consiliile administraţilor locale, modul vechi de gândire al factorilor de decizie, slaba finanţare a organizaţiilor de cultură.

vizita croatia (6)Obiectivul general al proiectului este de creștere a motivării și implicării tinerilor în viața economică, socială și administrativă a comunității în care trăiesc. Proiectul şi-a mai propus ca obiective: sprijin sporit al unităţilor din administraţia locală către ONG-uri, prin activități concrete (semnate și concluzionate de reprezentanții administrației locale și ONG-uri); înființarea consiliilor pentru tineret în fiecare din municipalitățile stipulate în proiect; schimb de opinii despre asociații culturale și sprijin constant; promovarea tuturor societăților de cultură și artă (Belec, Lobor, Mace, Zlatar Bistrica and Konjšcina); networking la nivel local, regional, național și internațional (cunoașterea unor noi membri, noi obiceiuri și noi culturi); creșterea spiritului de echipă și învățarea reciprocă, schimb de idei; noi cunoștințe și experiențe (folosirea limbii engleze, a noilor metode de comunicare cu ajutorul internetului, noi metode de analiză, precum metoda SWOT, metoda Copacului, brainstorming și alte tehnici).
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here