Definitivat Gorj – Un singur profesor de nota 10

1657

Doar un singur dascăl din Gorj a reușit să ia nota 10 la examenul de Definitivat din acest an. Este vorba despre o profesoară care predă Educație fizică și sport la Novaci și Baia de Fier. S-au mai înregistrat patru note între 9.50 și 9.99. Definitivatul este susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.

Rata de promovare a examenului, înainte de contestații, este de 74,6%. Practic, din cei 71 de candidați înscriși, doar 18 nu au reușit să promoveze examenul, adică să obțină medii mai mari sau egale cu 8. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale.
O singură profesoară de sport a luat nota 10 la examenul scris. De nota maximă s-a mai apropiat tot un dascăl de Educație fizică și sport, de la Plopșoru, care a fost notat cu 9.90.
Două educatoare și o învățătoare au mai obținut note mari, de peste 9.50.
În schimb, șase dascăli au fost evaluați cu note sub 5 la proba scrisă. Asta deși la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional au primit nota maximă 10.
Cea mai mică notă, 3.70, a fost obținută de o învățătoare de la Bengești-Ciocadia.
Conform calendarului aprobat, contestațiile se depun la centrele de examen inclusiv joi, 28 iulie, până la ora 12:00. Rezultatele finale se afișează în data de 4 august.
Concursul reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Prin dobândirea definitivării în învățământ, un cadru didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.
„Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.
Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant”, anunță Ministerul Educației.
I.I.