Definitivat fără incidente în Gorj

693

Zi cu emoții pentru cadrele didactice care s-au înscris anul acesta la examenul de definitivare în învățământ. Acestea au susținut, ieri, proba scrisă din cadrul examenului, probă la care trebuie să obțină cel puțin nota 8 pentru a o promova. Cât de bine s-au descurcat la examen vor afla abia joia viitoare, când vor fi afișate primele rezultate. În Gorj nu s-au înregistrat incidente pe parcursul desfășurării probei scrise.

În județul Gorj, proba scrisă din cadrul examenului național de definitivare în învățâmânt s-a desfășurat la Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu, începând cu ora 10.00. Accesul candidaților în sala de examen s-a făcut în intervalul orar 8.00-8.45, pe baza actului de identitate, iar timpul alocat pentru redactarea lucrărilor a fost de patru ore. Potrivit conducerii Inspectoratului Școlar Județean Gorj, la nivelul județului nostru proba s-a desfășurat fără incidente; au fost însă candidați care s-au retras din examen și au cerut anularea lucrării. ”Am avut 178 de candidați înscriși, însă s-au prezentat la proba scrisă doar 151, 27 fiind absenți. Dintre cei prezenți, 48 s-au retras astfel că au fost trimise la evaluare 103 lucrări la 20 de discipline”, a precizat inspectorul școlar general Ion Ișfan.
Potrivit metodologiei, lucrările candidaților care s-au retras nu vor fi evaluate, iar aceștia vor avea dreptul de a se înscrie la următoarea sesiune a examenului.

Primele rezultate, afișate pe 11 august
Lucrările scrise vor fi evaluate în 6 centre organizate la nivel naţional. Nota minimă de promovare a examenului este 8. Primele rezultate vor fi afişate în data de 11 august la centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro. Contestaţiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 11 august, după afişarea rezultatelor, şi 12 august. Rezultatele finale se afişează la centrele de examen şi pe site-ul anterior menţionat în data de 18 august. Cadrele didactice trebuie să promoveze examenul de definitivare dacă doresc să dobândească dreptul de practică în învățământul preuniversitar. În caz contrar, ei pot fi angajați în învățământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanți. În cadrul acestui examen, candidații trebuie să treacă, pe lângă proba scrisă, și de două inspecții la clasă. Profesorii se pot prezenta la Definitivat doar în maximum trei sesiuni, susţinute în cel mult 5 ani. În cazul în care un profesor care a luat Titularizarea pică Definitivatul în această perioadă de maximum trei sesiuni, el pierde calitatea de titular, pentru că i se desface contractul de muncă încheiat pe perioada nedeterminată. După definitivare, evoluția în carieră se realizează prin gradul didactic II și gradul didactic I. Drepturile salariale se acordă cadrelor didactice care au promovat examenul, începând cu data de 1 septembrie a anului şcolar următor celui în care s-a desfăşurat examenul. Reamintim că, pentru a putea participa la proba scrisă din cadrul examenului de definitivare în învățământ, candidații trebuie să îndeplinească cumulativ trei condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul şcolar în curs şi minimum media 8 la inspecţiile speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar. Anul trecut, rata finală de promovare a examenului de definitivare în învățământ, la nivel național, a fost de 49.25% (3.363 de candidaţi dintre cei 6.829 care au obţinut note la proba scrisă). La nivelul judeţului nostru s-au înregistrat: o notă de 10, 12 note între 9 şi 9,99, 43 de note între 8 şi 8,99, două note între 7 şi 7,99, 45 de note între 6 şi 6,99, 16 note între 5 şi 5,99, 11 note între 4 şi 4,99, o notă între 3 şi 3,99 şi două note între 2 şi 2,99.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.