Decolmatarea barajelor lui DIP de la Novaci, izvor de bani pentru un afacerist din zonă. Afacerea perfectată de directorul demis Buduran și protectorul său, Leuștean!

4337

Cu puțin timp înainte de a demisiona de la conducerea Sistemului de Gospodărirea Apelor (SGA) Gorj, Alexandru Buduran a pus la cale, printr-un tertip ingenios, o afacere extrem de avantajoasă cu agregate, pentru un afacerist din zonă, care face parte din cercul de apropiați al protectorului său, primarul orașului Novaci, Dumitru Leuștean. Sub pretextul unei decolmatări a unuia dintre barajele microhidrocentralelor deținute de ISPH SA pe râul Gilort, solicitată companiei chiar de primarul Leuștean, firma afaceristului Mircică Ștefănoiu, cea care efectuează operațiunea, preia întreaga cantitate de agregate, cu costuri minime și fără să plătească redevențe statului român.

La începutul lunii octombrie a acestui an, Alexandru Buduran, la acea vreme, încă director al SGA Gorj, împreună cu Primăria Orașului Novaci, prin primar Dumitru Leuștean, au transmis o solicitare către ISPH SA, societate controlată de fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, care deține cinci microhidrocentrale la Novaci pe râul Gilort, prin care cereau companiei să decolmateze barajul din zona Pociovaliștea. Culmea este că, în acea adresă se menționa faptul că decolmatarea să se facă de către Liliank Grup SRL, firma lui Mircică Ștefănoiu, un afacerist din zonă, aflat în cercul de interese al lui Buduran și Leuștean. Practic, autoritatea locală se oferea să decolmateze ea barajul, fără niciun cost din partea companiei, iar materialul extras să fie depozitat într-un loc, la dispoziția primăriei ca, ulterior, aceste agregate minerale să fie folosite la diverse lucrări în folosul comunității. În realitate, marți, 3 noiembrie a.c., a început așa-zisa decolmatare, fără să se țină o evidență a cantităților de balast, pentru că, de fapt, materialul rezultat nu ajunge într-un depozit amenajat de primărie, ci în stația de sortare a firmei lui Mircică Ștefănoiu, aflată la aproximativ doi kilometri în aval de baraj.Scopul omului de afaceri este acela de a se sustrage de la plata redevenței către Apele Române pentru materialul rezultat, ajutat de primarul Leuștean și de Alexandru Buduran. Surse din zonă, afirmă că cei doi îi intorc afaceristului, în acest mod, anumite servicii pe care acesta le-ar fi făcut în campania electorală din luna septembrie a acestui an. Trebuie spus că, în 2004, ISPH S.A. a achiziționat de la Hidroelectrica cinci centrale hidroelectrice de mică putere la Novaci, iar șapte ani mai târziu compania a demarat lucrările de retehnologizare a acestora, fiind finalizate în anul 2013. Mai mult, în 2012, ISPH a mai construit o nouă capacitatate energetică în zonă, pe râul Gilort.

Între timp…
… Alexandru Buduran și-a înaintat demisia din funcția de șef al SGA Gorj, după ce inspectorii de muncă au prins șapte muncitori, angajați la Apele Române, care munceau, fără forme legale, la pensiunea lui din Rânca, fiind amendat de ITM Gorj cu 140.000 de lei. Buduran s-a ales și cu dosar penal, după ce ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că acesta ar fi dispus ca în perioada septembrie-octombrie 2020, angajați ai instituției pe care o conducea, să desfășoare activități de construire la pensiunea pe care o deținea la Rânca, aceștia fiind pontați în fals la locul de muncă. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare și fals intelectual.
George Constantin

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here