Declarații în exclusivitate – CSM apără reputaţia profesională a procurorului Grecu

303

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile lansate în spaţiul public referitoare la activitatea procurorului Laurențiu Grecu, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, sunt ”nefondate şi au afectat reputaţia profesională a magistratului”, care este și purtătorul de cuvânt al instituției. Acesta a solicitat, pe 16 mai, apărarea reputaţiei profesionale, după ce, în aceeași lună, a fost denigrat într-un cotidian local și o publicație online, articolele fiind preluate ulterior și de alte ziare. Unul dintre articole a fost publicat pe 13 mai și a vizat măsura de reținere dispusă în dosarul fostului manager al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciobotărică.
”Prin opiniile exprimate în cuprinsul materialelor de presă menţionate s-a indus ideea că procurorul Grecu Laurențiu Marius a efectuat acte de urmărire penală cu încălcarea dispoziţiilor legale într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, acesta fiind instrumentat la ordin politic. S-a mai susţinut că magistratul s-a aflat în stare de incompatibilitate la momentul instrumentării cauzei penale, dar şi faptul că, după dobândirea calităţii de magistrat, procurorul ar fi desfăşurat activităţi economice, fiind implicat în săvârşirea unor fapte de natură penală.Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că acuzaţiile referitoare la activitatea și cariera domnului procuror în sensul efectuării unor acte de urmărire penală cu încălcarea dispoziţiilor legale, existenţa unei incompatibilităţi, desfăşurarea de activităţi economice şi implicarea în săvârșirea a numeroase fapte penale sunt nereale şi lipsite de suport probator. Atât sesizările disciplinare, cât şi cauzele penale privindu-l pe domnul procuror au fost soluţionate de organele competente prin clasare, anterior publicării materialelor de presă în discuţie. S-a constatat că modul de prezentare de către mass media a unor informaţii privind activitatea profesională a unui magistrat, fără verificarea realităţii datelor publicate, prin deformarea situaţiei de fapt şi folosirea unui limbaj agresiv creează o imagine şi o percepţie publică negative asupra domnului procuror, afectându-i autoritatea de care trebuie să se bucure în exercitarea funcţiei. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile denigratoare lansate în spaţiul public la adresa domnului Grecu Laurențiu Marius, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, sunt de natură a-i afecta reputaţia profesională”, se precizează în comunicatul CSM.

”Au făcut afirmații mincinoase”
Laurențiu Grecu a precizat, pentru Gorjeanul, că va decide, în perioada următoare, dacă va da în judecată cele două publicații.
”În urma cererii mele, adresată Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară a efectuat verificarea tuturor aspectelor care au apărut în mass-media, în sensul că eu aș fi fost implicat în activități infracționale și că aș fi instrumentat dosare cu substrat politic sau de alt interes, iar în urma acestor verificări Inspecția Judiciară a constatat că toate aceste aspecte sunt nereale și au fost de natură să-mi afecteze reputația profesională. Imaginea bineînțeles că mi-a fost prejudiciată, atât cea personală, cât și cea de procuror, urmând să apreciez dacă voi chema în fața instanțelor de judecată publicațiile care au făcut afirmații mincinoase față de mine. Nu mi-au luat puncte de vedere atunci, nici mie, nici Parchetului”, a declarat Laurențiu Grecu, în exclusivitate pentru Gorjeanul.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here