DECIZIE! Dian Popescu rămâne condamnat definitiv

3886

Cazier curat ca lacrima! Asta şi-a dorit fostul parlamentar Dian Popescu, însă visul i-a fost spulberat de instanţa supremă. Rămas fără serviciu şi aflat în căutarea unei umbrele politice, Dian Popescu primeşte o nouă lovitură. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins, zilele trecute, contestaţia în anulare, o cale de atac extraordinară, formulată împotriva deciziei prin care a fost condamnat, în urmă cu trei ani, la închisoare cu suspendare.

Fostul preşedinte al PNL şi ALDE Gorj a cerut în instanţă anularea sentinţei definitive din dosarul „Peştişani”. La fel ca şi alţi condamnaţi, Dian Popescu a invocat decizia Curţii Constituţionale a României potrivit căreia completurile de 5 judecători au fost nelegal constituite în perioada 2014-2018.
Fostul senator de Gorj nu a avut însă câştig de cauză, contestaţia fiindu-i respinsă ca inadmisibilă. Decizia dată pe 25 martie este una definitivă. „Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de condamnaţii Popescu Dumitru Dian şi Popescu Titus Gabriel împotriva deciziei penale nr.121 din 30 mai 2016, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 4481/1/2015. În baza art.275 alin.(2) Cod procedură penală, obligă contestatorii condamnaţi la plata sumei de câte 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, a decis un complet de judecată de la Curtea Supremă.
Reamintim că, în urmă cu trei ani, Dian Popescu a fost condamnat definitiv pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Înalta Curte a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de doi ani şi cinci luni. Prin aceeaşi decizie, Dian Popescu a fost achitat pentru infracţiunile de uz de fals şi de dare de mită de care l-au acuzat procurorii.
Conform rechizitoriului, Dian Dumitru Popescu şi fratele său, Gabriel Titus Popescu, în calitate de administratori ai Maserati SRL Ţicleni, ar fi încasat, în mod necuvenit, de la Primăria Peştişani, 154.000 de lei pentru lucrări de proiectare şi execuţie la baza sportivă din localitate, lucrări care nu au fost însă realizate.
Condamnarea i-a încurcat evident iţele carierei politice. PNL a fost silit să se debaraseze de serviciile lui Dian Popescu, ca urmare a criteriilor de integritate adoptate de partid. Nu a durat mult şi fostul senator a fost primit cu braţele deschise în ALDE Gorj, uns preşedinte şi recompensat cu funcţii. A fost consilier personal al ex-ministrului Energiei Toma Petcu şi director comercial la Servicii Energetice Muntenia SA, parte a grupului Electrica. Înlocuit de la şefia ALDE Gorj, fostul senator pierde ambele posturi obţinute cu ajutorul carnetului de partid.
Ieşind din reflectoarele scenei politice, Dian Popescu a părăsit la începutul acestui an formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, nu înainte de a arunca săgeţi otrăvite către noile conduceri de la ALDE Gorj şi Ministerul Energiei. „Nu voi sta departe de viaţa politică”, ne-a declarat Dian Popescu, o decizie în acest sens urmând a fi luată după alegerile europarlamentare de luna viitoare.
Irina IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here