Decizia utilizării testelor din salivă la domiciliu, pasată de la un minister la altul

946

Decizia privind utilizarea testelor rapide din salivă la domiciliu a fost pasată la Ministerul Educației. Asta după ce Ministerul Sănătății a transmis că folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru, iar legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu, așa că „decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional”.

„Testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor. Rezultatul pozitiv al unui test de salivă, ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru. Ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional. La nivelul sistemului educațional, unități de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ etc.”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
„Reamintim că introducerea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a fost solicitată de către Ministerul Educației încă din luna februarie a acestui an și tot această instituție a solicitat specialiștilor din Sănătate o instrucțiune de utilizare. Ministerul Sănătății asigură cadrele didactice, dar și pe părinți de întreaga considerație și înțelegere privind situația creată, dar reamintim că, testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenție ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situațiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă. Ca urmare, domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers”, se mai arată în comunicatul menționat. Ministerul Sănătății a mai transmis că procedura de management a cazului cu infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere. În aceste zile, reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Educației se vor întâlni pentru a elabora actul normativ. Amintim că reacția Ministerului Sănătății vine după ce, la începutul acestei săptămâni, Ministerul Educației a cerut clarificări privind procedura de administrare a testelor pe bază de salivă, una dintre ele fiind dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali.
,,În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal – consolidarea prevenției”, transmitea Ministerul Educației. Celelalte clarificări cerute de Ministerul Educației vizau necesitatea acordului părinților pentru administrarea testelor pe bază de salivă în școală, dar și dacă instrucțiunea se aplică sau nu și în cazul preșcolarilor.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here