Decizia Colegiului Medicilor din România după patru ani: Avertisment pentru doctoriţa Braia pentru cazul Tulic

1776

Colegiul Medicilor din România s-a pronunţat luna trecută în cunoscutul dosar “Tulic”, asta la patru ani de la evenimentele din Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, în urma cărora o tânără de 17 ani din Slivileşti a decedat subit pe patul de spital înainte de o banală operaţie de apendicită. Doctoriţa Carmen Braia, plecată între timp din spital ea prestând acum în privat, a fost învinuită atunci de moartea adolescentei Raluca Tulic, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, punând-o în august 2011, sub urmărire penală. Nu a fost singura supusă însă unor anchete, doctorul Gheorghe Stanciu, şeful Secţiei ORL, membru al Colegiului Medicilor Gorj, a dat la rândul său explicaţii în faţa celor de la Colegiul Medicilor din România care au preluat cazul, în timp ce o altă doctoriţă a avut şi ea statutul de urmărit penal. Ceea ce se anunţa o anchetă fulminantă cu tragerea la răspundere a vinovaţilor pentru moartea tinerei Tulic s-a finalizat însă, în linişte, fără tamtam şi fără vinovaţi supuşi măcar oprobiului public. Doar doctoriţa Braia s-a ales cu un avertisment de la CMR care nu o împiedică să-şi desfăşoare activitatea de medic ORL în propriul cabinet privat din municipiu.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu dispunea în noiembrie 2011 începerea urmăririi penale împotriva a doi medici de la Secţia O.R.L. a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu. Carmen Braia era una dintre doctoriţele anchetate astfel în cazul decesului minorei Raluca Tulic. Medicul era acuzat de ucidere din culpă, în timp ce o altă colegă din spital a fost cercetată pentru fals intelectual. Chiar şi împotriva unităţii spitaliceşti se începuse urmărirea penală ca în prezent niciunul dintre cei vizaţi de anchetă să nu fie trimişi în judecată pentru moartea adolescentei din Slivileşti. Responsabilii au scăpat de rigorile legii, deoarece Colegiul Medicilor Gorj a considerat că moartea fetei nu a implicat vreo culpă medicală, ca recent Colegiul Medicilor din România să dea un verdict fără consecinţe pentru cei culpabili. Mai exact, Colegiul Medicilor din România, după patru ani de anchete, a decis că Braia trebuie sancţionată cu un avertisment scris, astfel dosarul “Tulic” fiind închis pentru totdeauna.

orlgorj_carmen_braia-17Braia, neatinsă de avertisment
A declarat-o ieri chiar purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Gorj, Gheorghe Stanciu fiind chiar el chemat să dea explicaţii, zile la rând la CMR. “Dosarul Tulic s-a închis de către Colegiul Medicilor din România. Decizia a fost una surprinzătoare şi pentru noi, doctoriţa Braia primin, în final, doar un avertisment scris. Şi pe mine m-au chemat de mai multe ori acolo pe parcursul anchetei..”, a declarat doctorul Stanciu. Acesta susţine că decizia CMR nu o poate afecta deloc pe Braia, deoarece aceasta nu mai lucrează la stat.

Picture 126Tulic, vinovată de propria moarte!
Reamintim că, Raluca Tulic a fost internată în secţia ORL a Spitalului din Târgu-Jiu pe 8 august 2011 la ora 8.55. Diagnosticul de internare, pus de către medicul Carmen Braia a fost de “adenoamigdalită cronică”. Foaia de observaţie a fetei a fost una sumară, examenul clinic pe aparate şi sisteme nefiind detaliat, folosindu-se acolo termenul general “relaţii normale”. În vederea pregătirii preoperatorii a fetei s-a decis antibioticoterapie în scop profilactic, conform declaraţiei de atunci a medicului şef de secţie Gheorghe Stanciu şi a medicului curant, Carmen Braia. În foaia de observaţie s-a consemnat testarea la antibiotic, dar fară a se preciza tipul de antibiotic şi procedura de testare, precum şi rezultatul acesteia.
Investigaţiile consemnate au fost de HLG, bilirubină, VSH, glicemie, uree şi examen de urină, al cărui rezultat nu fusese consemnat în foaia de observaţie. Aceste investigaţii au fost considerate şi consemnate ca fiind analize uzuale în astfel de situaţii. În rest, pentru pacientă nu s-au indicat şi nici efectuat alte analize de laborator şi investigaţii paraclinice şi consult onterdisciplinar. De asemenea, nu s-au indicat şi efectuat examene radiologice şi electrocardiograma. În cazul tinerei, nu a fost precizat momentul începerii terapiei medicamentoase, fiind trecută doar o indicaţie generală pe 2 zile cu ampicilină, 2 flacoane la 1 gram, alături de alte 9 medicamente, respectiv hemostratice, anestezic local, anxiolitice, antialgice minore, atropină, adrenalină, care urmau să-i fie administrate înainte şi după operaţie. În ziua de 10 august, la ora 5,50, asistenta îi administrează fetei antibioticul, un gram de ampicilină dizolvat în 20 ml de ser fiziologic prin cateter montat în urmă cu o zi. Această administrare de antibiotic nu a fost consemnată în foaia de observaţie, dar a fost confirmată de o pacientă care se afla internată în salon cu fata.

Picture 049Respiraţie gură la gură şi şocuri electrice
Asistenta a explicat în faţa comisiei că după câteva minute de la administrarea medicamentului, pacienta a acuzat senzaţia de sufocare şi alte stări de rău, motiv pentru care a solicitat ajutorul medicului de gardă. Consultată de medicul de gardă, Carmen Braia, aceasta a constatat că tânăra era în stare de inconştienţă. Astfel, Braia i-a administrat fetei calciu şi hidrocortizon şi i-a făcut respiraţie gură la gură. Cu toate acestea, doctoriţa trece în foaia de observaţie că i-a făcut tratament medicamentos, dar şi faptul că ventilaţia mecanică i-a fost efectuată pacientei cu ajutorul balonului Ruben. Nu se trece faptul că fetei i s-a făcut respiraţie gură la gură. Din verificările efectuate s-a constatat că nu exista, atunci, balon Ruben în dotarea secţiei ORL. După cinci minute, a fost solicitată din terapie intensivă medicul Rodica Dârnu, fără a se preciza că pacienta era deja în stop cardio-respirator. Când aceasta a sosit în salon, fata era aşezată pe pat, unde i s-au efectuat compresiuni toracice şi ventilaţie gură la gură. Aceasta a fost mutată pe pardoseală unde s-au continuat aceste manevre şi i s-a administrat şi adrenalină. Din trusa medicului Rodica Dârnu lipsea însă defibrilatorul şi butelia de oxigen, motiv pentru care aceasta a decis transferarea pacientei în secţia ATI, care este amplasată la parterul clădirii. Fata a fost transportată pe o targă rigidă, continuându-se manevrele de prim ajutor. De la etajul 1 până la parter, la secţia ATI, timpul a fost de 7 minute şi cu alte 10 minute cât s-a încercat resuscitarea prin respiraţie gură la gură, au trecut 17 minute. Aici s-a continuat administrarea de adrenalină şi s-au aplicat trei şocuri electrice de către medicul Rodica Dârnu, aspecte neconsemnate în foaia de observaţie. După 60 de minute de resuscitare s-a declarat decesul Ralucăi Tulic.
Picture 149După 24 de ore de la confirmarea decesului, s-a efectuat necropsia de către medicul Claudia Beldean. Cauza morţii fetei a fost insuficienţă cardio-respiratorie, infarct miocardic şi pancreatită hemoragică necrozantă. Protocolul de autopsie nu a fost completat decât parţial, iar probele recoltate pentru examenele toxicologice şi histopatologice nu au fost transmise către Institutul “Mina Minovici”.
Specialiştii Ministerului Sănătăţii care au verificat împrejurările morţii Ralucăi Tulic au descoperit grave deficienţe de organizare şi au cerut Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află Spitalul de Urgenţă din Târgu-Jiu, măsuri cu personalul. S-au cerut chiar măsuri de instruire atunci cu personalul, iar urmare a scandalului care a precedat moartea adolescentei Secţia ORL a fost pusă la punct la capitolul aparatură. Au fost singurele efecte pozitive, dacă se poate spune aşa, a morţii fetei de 17 ani. În rest, drama Ralucăi Tulic şi a familiei ei.. asta s-a uitat!
Anamaria Stoica

2 COMENTARII

  1. Bine ca ati avut grija sa le mariti salariile.Ba da sunteti culmea,pai daca Stanciu este seful de la colegiul medicilor ce verdict credeti ca-i dadea subalternei din spital,respeciv Braia.Culmea ironiei.Trebuiau dati in judecata cu Stanciu in frunte dar cu un avocat bun.

    • Sincer Stanciu asta e un.ingamfat si prea dictator nu stie sa respecte pacientii pe mine ma operat la nas si mia zis bai nesimtitule sufla nasul …iar asistentele ranjeau la sectie acolo asta sa intamplat in anul 2007 si operatia nu mia reusit…eu eram terminat de durere si el urla parca era in jungla si acum a ajuns mare purtator de cuvant…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.