Decalogul lui Dragnea obligă o parte a primarilor PSD din Gorj să-și caute alt partid pentru locale

514

Fișele de candidat, completate cu o săptămână în urmă și de către primarii PSD din județul Gorj, după o decizie impusă de conducerea partidului de la nivel central, i-a determinat pe o parte dintre aleșii din județul nostru să ia în calcul și schimbarea formațiunii politice din care fac parte, înainte de alegerile locale din acest an. Afectați sunt, în special, edilii care au avut condamnări penale pentru fapte de corupție, cei care au probleme serioase cu ANI, dar și cei care sunt sau au fost urmăriți penal ori au fost trimiși în judecată pentru dare sau luare de mită. Criteriile de integritate, votate luna trecută de PSD, îi afectează însă și pe aleșii care se află sub control judiciar, deja edilii social-democrați din “Lotul Ydail” fiind stopați la o viitoare candidatură pe listele acestui partid. Mai mult, PSD Gorj, dacă se va respecta ad literam fișa în cauză, ar trebui să renunțe, la alegerile care bat la ușă, la candidatura a cel puțin 10 dintre actualii primari pe care îi deține.

Criteriile de integritate ale PSD, ori așa-zisul decalog în variantă social-democrată, lasă organizația de la Gorj fără candidați importanți, cotați cu șanse mari de obținere a unui nou mandat de primar, chiar înainte de alegerile locale. Edilii PSD, chiar și cei afectați, au completat însă, cu câteva zile în urmă, criteriile de conduită impuse de conducerea centrală a partidului, stabilind totodată, unii dintre ei, să-și caute alternative de candidatură la un alt partid politic. Cei afectați reclamă primul punct al fiței de candidat literele a și c care îi scoate, din prima, în afara candidaturilor sub sigla PSD, la alegerile care vor avea loc peste câteva luni.

Opt dintr-o lovitură
img025 img026Primul punct al chestionarului, și unul dintre cele mai controversate, îi obliga pe primarii PSD dornici de o nouă candidatură să răspundă cu da sau nu și chiar să completeze cu observații la întrebarea potrivit căreia “s-a început împotriva sa urmărirea penală sau a fost trimis în judecată pentru dare și luare de mită”. La această întrebare au răspuns afirmativ primarii PSD din așa-zisul “Lot Ydail” împotriva cărora s-a început urmărirea penală, adică Sorin Bucurescu, edilul de Slivilești, primarul de Negomir, Ion Gruescu, primarul de Plopșoru, Grigorie Petre, primarul de Aninoasa, Ilie Petroi, primarul de la Urdari, Mihai Calotă, primarul de Borăscu, Constantin Țucu, primarul de Stejari, Lupu Ștefan, primarul de Bărbătești, Adrian Mangu. Cei opt ar fi astfel, din start, stopați la o viitoare candidatură pentru PSD Gorj, în timp ce șase dintre ei se încadrează și la litera c) a aceluiași chestionar care îi întreabă pe viitorii candidați ai partidului dacă “se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice timp de infracțiune”. Din 11 decembrie, timp de 60 de zile, opt dintre cei de mai sus, mai puțin primarul din Borăscu și cel din Stejari, sunt sub control judiciar, fapt care contravine astfel “decalogului” PSD.

Primarul numărul nouă are două condamnări
Primul punct din chestionar, dar litera b) mai cuprinde încă o prevedere importantă care lasă PSD Gorj fără candidat la Primăria Bengești-Ciocadia. “S-a pronunțat împotriva sa o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență” se arată la litera b) a decalogului amintit, la care a trebuit să răspundă cu da sau nu și primarul Victor Geogia, cu două condamnări la activ, și cu intenție de a mai testa încă o dată vigilența electoratului din comuna sa.
Reamintim că, social-democratul Geogia, primarul din Bengeşti-Ciocadia, aflat la al treilea mandat, a suferit în 2009 şi 2013 două condamnări definitive şi irevocabile pentru fapte de corupţie, bucurescu (1)fiecare trecându-i în cazier şase luni de închisoare cu suspendare, prima având şi un termen de încercare.
Prima sentinţă a devenit definitivă în februarie 2009. Atunci Curtea de Apel Craiova a stabilit să rămână în picioare sentinţa stabilită de Tribunalul Gorj, nr. 73 A, din 21 aprilie 2008. Primarul era condamnat şase luni cu suspendare pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, având şi un termen de încercare de doi ani şi şase luni.
Drept urmare, potrivit criteriilor de integritate, Geogia trebuie să-și găsească un nou partid pentru locale, dacă Dragnea va stabili ca decalogul în cauză se va respecta ca atare la alegerile viitoare.

Primarii, curați în fața ANI, CNSAS, PCR, UTC și UASCR
Chestionarul i-a mai obligat pe primarii PSD Gorj să răspundă și dacă au deținut “funcție politică de conducere la nivel central și județean al PCR, UC sau UASCR”, dar și dacă “se află sub incidența unei hotărâri judecătorești definitive privind incompatibilitățile sau conflictul de interese”. De asemenea, primarii au trebuit să răspundă cu da sau nu la întrebarea dacă au fost “colaboratori ai fostei Securități, ca poliție politică sau au fost dovediți ofițeri acoperiți”.
Cele zece întrebări nu se opresc aici, viitorii candidați ai PSD Gorj fiind întrebați și dacă au “manifestat un comportament injurios, agresiv sau neadecvat față de cetățeni în aparițiile publice”, dar și dacă au avut “atitudini și/sau declarații xenofobe, extremiste sau discriminatorii, de gen, religie sau naționalitate”.

Candidații datornici sau plagiatori, OUT de pe lista PSD
Dacă viitorii candidați ai PSD Gorj “înregistrează datorii, ca persoane fizice, la bugetul local, al comunității în care candidează” ori au “relații contractuale cu instituția pentru care candidează sau PETROI CRAVATA ROSIE insinstituțiile din subordinea acesteia” nu pot, de asemenea, să aspire la acest statut la alegerile locale. Nici cei care “au obținut diplome sau alte titluri științifice prin plagiat dovedit prin hotărâre judecătorească” nu au drept la candidatură pentru PSD, interziși fiind și cei care “au completat în fals sau cu omisiuni declarațiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanței”.

Bucurescu: “Mă văd obligat să-mi caut alternative”!
Sorin Bucurescu, primarul din Slivilești, spune că a completat corect chestionarul, săptămâna trecută, în sediul PSD Gorj chiar dacă criteriile în cauză i s-au părut de atunci exagerate. Primarul susține că dacă acestea vor conta la candidatura sa pentru PSD, el ia în calcul să schimbe partidul, putând opta chiar mihai calota primar urdari (1)inspentru PNL la alegerile care bat la ușă. “Au exagerat puțin cu criteriile impuse de PSD, deoarece nu poți opri un primar să candideze, care are prima șansă, pentru că unul sau altul i-a făcut un dosar penal care pe parcurs se poate termina cu achitarea respectivului. Nu vorbesc despre mine aici, deși știți foarte bine că am fost achitat, pe fond, pentru abuz în serviciu, după ce a fost urmărit penal. De asemenea, eu am dus o luptă de cinci ani cu ANI pe care am câștigat-o. Vedeți și stefan-lupu-primar-stejaridumneavoastră că procurorul decide ceva și judecătorul altceva, motiv pentru care urmărirea penală mi se pare un criteriu care nu avea ce căuta în chestionarul de integritate al PSD. Mai sunt și altele care sunt anapoda, cum e controlul judiciar ori reținerea chiar și pentru 24 de ore.. În atare condiții, dacă PSD va respecta criteriile mă văd obligat să-mi caut un alt partid pentru care să candidez. Și vă spun clar că și alți colegi de-ai mei primari în PSD fac același lucru. Acest chestionar ne obligă să găsim o alternativă pentru o viitoare candidatură, deoarece electoratul nostru votează încă omul nu partidul”, a declarat primarul Bucurescu care speră însă ca aceste criterii să nu fie hotărâtoare la depunerea viitoarelor candidaturi.
Alți primari din Gorj, gen edilii de la Urdari și Borăscu, au anunțat deja că mai vor un mandat în comunele pe care le conduc, chiar dacă la momentul respectiv decalogul PSD nu era votat.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here