Debitul pe râul Jiu a scăzut din cauza secetei

118

Cursurile de apă din judeţul Gorj sunt afectate mult, în ultima perioadă, din cauza secetei. Debitul râului Jiu scade vertiginos zilnic, într-un procent destul de mare. Administraţia Bazinală de Apă Jiu prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj monitorizează, în permanenţă, evoluţia nivelurilor, în ultimele 24 de ore, mai ales acum, în această perioadă de secetă.

Singura veste bună este că termocentratele nu au de suferit. “Debitele sunt foarte mici pe toate cursurile de apă, iar unele au secat. Debitul pe râul Jiu este în scădere cu 12,8 metri cubi pe secundă. Nu sunt probleme la alimentarea cu apă de la Termocentrale. Cele care se confruntă cu probleme sunt folosinţele consumatoare(n.r. alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie, amenajările pentru irigaţii)”, a declarat Doina Isar, inginerul şef din cadrul Serviciului de Gospodărire a Apelor Gorj.

Dunărea a scăzut alarmant
Nu numai Jiul scade din cauza secetei. Debite scăzute se înregistrează şi pe afluenţii Dunării. A scăzut astfel alarmant cotele fluviului, care determină probleme de trafic. Şenalul de navigaţie a fost simţitor îngustat, iar în zonele Călăraşi-Giurgiu şi Zimnicea este necesară intervenţia navelor de dragat pentru ca pragurile de sub apă să nu producă avarii. Deja, marinarii navighează pe Dunăre cu barjele încărcate sub capacitatea normală.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here