De Ziua Mondială a Sănătăţii, Întâlnire informală pentru asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari

237

La sfârşitul săptămânii trecute, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a organizat o întâlnire cu asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari din judeţul nostru, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii. Reprezentanţii DSP spun că sunt mulţumiţi de activitatea acestora şi îi apreciază pentru munca lor din teritoriu. Manifestările ocazionate de Ziua Sănătăţii continuă astăzi, cu un simpozion.

Direcţia de Sănătate Publică, în colaborare cu: Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj, Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Gorj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Colegiul Medicilor Gorj, OAMMR Gorj, Sindicatul SANITAS, medicii de familie, reţeaua de asistenţă medicală comunitară celebrează în data de 7 aprilie 2014, Ziua Mondială a Sănătăţii. O primă manifestare organizată cu această ocazie a avut loc vineri, 4 aprilie 2014. Este vorba despre o întâlnire informativă, ce a avut loc la sediul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, în sala de şedinţe, cu asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari. „Am avut alături şi partenerii noştri de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj, Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Gorj. Le-am prezentat tematica, li s-au oferit materiale pentru ca ei să le distribuie în teritoriu. Din partea DSP au toată aprecierea pentru munca pe care o desfăşoară în teritoriu cei 27 de asistenţi comunitari şi mediatori sanitari. Sperăm ca şi primarii din localităţile care au astfel de personal să îşi dea seama cât de importantă este munca lor”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Simpozion de Ziua Sănătăţii
DSP continuă manifestările ocazionate de celebrarea Zilei Mondiale a Sănătăţii, organizând, astăzi, simpozionul cu sloganul „Entităţi mici, pericol mare!”. Evenimentul are loc la Hotel Brâncuşi, acolo unde se va desfăşura şi o petrecere pentru angajaţii din sistemul sanitar. Au fost invitaţi medici din întreg judeţul, după cum confirmă Elena Piţian.
Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.
În acest an, tema campaniei este reprezentată de bolile transmise prin vectori. „Scopul acestei campanii este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi stimularea familiilor şi comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja”, spune Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Vectorii sunt entităţi mici – ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, melcii de apă dulce – care pot transmite boli de la o persoană la alta şi dintr-un loc în altul.  Aceştia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim. Bolile transmise prin vectori sunt afecţiuni cauzate de aceşti agenţi patogeni în populaţiile umane. „Campania organizată în anul 2014, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, se concentrează asupra unor vectori importanţi şi a bolilor pe care aceştia le pot cauza, precum şi asupra a ceea ce putem face pentru a ne proteja. Deoarece bolile transmise prin vectori încep să se răspândească dincolo de graniţele tradiţionale, acţiunile întreprinse trebuie să fie extinse şi în afara ţărilor în care aceste boli apar în prezent”, explică Piţian.

Boli rare în ţara noastră
Bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecţioase.
Boala transmisă prin vectori cu cea mai mare mortalitate, malaria, a cauzat în 2010 aproximativ 660.000 de decese. În România, în anul 2011 s-au înregistrat 40 de cazuri de malarie, iar în 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de import. Totuşi, boala transmisă prin vectori cu cea mai mare creştere în lume este febra Denga, cu o creştere de 30 de ori a incidenţei în ultimii 50 de ani.  În prezent, 40% din populaţia lumii este ameninţată de febra Denga. În 2012, o izbucnire epidemică din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2.000 de îmbolnăviri şi identificarea a 80 de cazuri de import în alte 10 ţări europene. „În România s-au raportat 2 cazuri confirmate în 2011 şi 3 cazuri în 2012 (călători în Thailanda şi Madeira). În România, Campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, având sloganul „Entităţi mici, pericol mare!” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here