De Sânziene, “RomânIA Autentică” se sărbătorește Acasă la Brâncuși

687

Pe 24 iunie 2017, de Sânziene, Consiliul Județean Gorj împreună cu Primăria Peștișani și Primăria Municipiului Târgu Jiu, Asociația Națională a Antreprenorilor și Asociația ” Flori de Ie” invită gorjenii, dar nu numai, la cea de-a doua ediție a Festivalului ”RomânIA Autentică”. Anul acesta, ”RomânIA Autentică” va avea loc, atât în Gorj-la Târgu-Jiu și Hobița, cât și la Iași. Organizatorii principali ai evenimentului își propun să adune peste 10.000 de oameni îmbrăcați în straie populare.

Gorjul s-a mobilizat exemplar pentru Ziua internațională a Iei, eveniment care va avea loc în data de 24 iunie. Va fi o adevărată sărbătoare a portului popular românesc, iar „biletul de intrare” este chiar ia!
La Târgu-Jiu, în Parcul Coloanei Fără Sfârșit, la ora 10.00, obiceiurile de Sânziene vor deschide marea sărbătoare a costumului popular gorjenesc. La fel ca și anul trecut, momentele artistice vor fi coordonate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului” și Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu. Sunt așteptați să participe sute de copii și membri ai ansamblurilor sau grupurilor de dans din localitățile județului, care se vor prinde într-o horă a iei sub semnul tricolorului.

Serbare câmpenească Acasă la Brâncuși
Sărbătoarea Iei va continua cu o serbare câmpenească la Hobița, satul natal al lui Constantin Brâncuși. În ziua de Sânziene, Hobița vă așteaptă cu expoziții și demonstrații ale meșteșugarilor populari, mâncare tradițională și multă voie bună. Programul artistic va debuta la ora 12.00, iar pe scena festivalului vor evolua ansambluri din toate zonele județului, cum ar fi Ansamblul ”Roua” din Cloșani, Ansamblul ”Cânt și Joc” din comuna Peștișani, Ansamblul ”Brâulețul” din comuna Bălcești, Ansamblul ”Maria Apostol” din comuna Bâlta, Ansamblul ”Liviu Dafinescu” din comuna Baia de Fier, Ansamblul ”Flori de Joc” din comuna Țânțăreni, Ansamblul ”Altița Bărbăteștiului” din comuna Bărbătești, Ansamblul ” Cununița” din comuna Dănciulești, Ansamblul ” Bobocelu” din comuna Crușeț, Ansamblul ”Brâulețul” din orașul Turceni, ansambluri și grupuri vocale ale Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu.

Spectacol extraordinar…
În spectacolul de gală, vor urca pe scena Festivalului nume mari precum: Niculina Stoican, Maria Dragomiroiu, Nicoleta Voica, Veta Biriș, Alexandru Brădățan, Andreea Haisan, Maria Loga, Victorița Lăcătușu, Valentin Sanfira, Claudia Torop, Roberta Crintea, Alexandra Bleaje, Marian Medregoniu, Georgiana Bârsac, Natalia Gorjanu, Roxana Croitoru, precum și alți invitați speciali din toate zonele țării.
Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului” va străluci pe scena Festivalului ”RomânIA Autentică”, programul artistic fiind coordonat de către domnul Gheorghe Porumbel la fel ca și anul trecut. Orchestra ansamblului va fi dirijată de maeștrii Marcel Parnica și Aurel Blondea, iar corpul de balet va fi coordonat de maestrul coregraf Valeriu Saraolu. Festivalul ”RomânIA Autentică” este deja un element disctinctiv când vine vorba de evenimente culturale românești. Participanții vor avea parte de o sărbătoare a tradițiilor, iilor și meșteșugurilor populare românești, precum odinioară.

Programul manifestărilor
Programul complet al manifestărilor din data de 24 iunie cuprinde: ora 10.00-11.00 – Moment artistic „SÂNZIENELE”, HORA IEI, în Parcul Coloanei Fără Sfârșit-Municipiul Târgu-Jiu; participă Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu, ansambluri și formații folclorice din județ și din Municipiul Târgu Jiu etc.
După prânz, manifestările continuă la HOBIȚA (în Poiana Mare), unde în intervalul orar 12.00 – 16.00 se desfășoară un program artistic cu ansambluri folclorice, grupuri de dansuri și vocale ai Școlii Populare de Artă din Târgu-Jiu și din județ, care vor evolua pe scena festivalului. Între orele 16.00-19.00 are loc un spectacol susținut de ANSAMBLUL ”MARIA LĂTĂREȚU” al Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, iar între orele 20.00-24.00 se desfășoară spectacolul oferit de ANSAMBLUL ARTISTIC PROFESIONIST ”DOINA GORJULUI” și invitații săi. Își dau concursul: Orchestra ansamblului dirijată de maeștrii Marcel Parnica și Aurel Blondea, Corpul de balet condus de maestrul coregraf Valeriu Saraolu și soliștii: Maria Loga, Victorița Lăcătușu, Valentin Sanfira, Claudia Torop, Roberta Crintea, Alexandra Bleaje, Marian Medregoniu, Georgiana Bârsac, Natalia Gorjanu și Roxana Croitoru, invitați speciali fiind: Niculina Stoican, Maria Dragomiroiu, Nicoleta Voica, Veta Biriș, Alexandru Brădățan, Andreea Haisan.
Pe tot parcursul festivalului vor avea loc expoziții și demonstrații de meșteșuguri populare. Organizatorii evenimentului sunt: Asociația Națională a Antreprenorilor, Consiliul Județean Gorj prin Aansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Școala Populară de Artă Târgu-Jiu, Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Primăria și Consiliul Local Peștișani, Asociația „Flori de ie”, partener principal fiind Departamentul Centenar, Guvernul României. Evenimentul se bucură și de sprijinul mass-mediei locale și naționale.

Sărbătoarea Iei și la Iași
La Iaşi, frumuseţea portului din trecut va putea fi admirată într-o paradă a costumului tradițional pe traseul Palatul Roznovanu – Palatul Culturii.
Pentru că organizatorii și-au dorit ca acest festival să aibă continuitate, dar și să devină emblematic în rândul manifestărilor de promovare a culturii și tradițiilor românești, Oltenia și Moldova îşi vor uni inimile sub semnul iei, într-o uriaşă horă a Sânzienelor. Biletul de intrare este IA!
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here