De pe “Vârful Păpuşa”, Consiliul Judeţean, sprijină turismul din Rânca

287

cjDeşi lupta pentru Rânca începe să se dea din exterior, un afacerist ca Theodor Berna încercând să pună stăpânire pe o bucată din staţiune, în încercarea de a realiza aici o carieră de granit, Consiliu Judeţean(CJ) a priceput ce se întâmplă şi a intervenit.

Pe lângă discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, de la şedinţa acestui organism, care arăta că autorităţile judeţene nu acceptă cu lejeritate această investiţie a lui Berna la Rânca, CJ-ul a mai intervenit încă o dată încercând să aducă autorităţile de la Baia de Fier şi Novaci la masa discuţiilor. Trebuie menţionat că autorităţile din Baia de Fier nu vor realizarea acestei investiţii, în timp ce autorităţile din Novaci, direct interesate, par că pun umărul la realizarea investiţiei, alături de Berna. Consiliul Judeţean a avut însă grijă să înfiinţeze operatorul regional ,,Vârful Păpuşa”. Care va avea un rol important mai ales în dezamorsarea conflictului între cele două localităţi care îşi împart ce a mai rămas din Rânca.

Până la clarificarea problemei ,,cariera de granit”, consilierii judeţeni au aprobat, la finalul săptămânii trecute, în cadrul şedinţei lunare, proiectul de hotărâre privind participarea judeţului Gorj, prin Consiliul Judeţean, cu capital la înfiinţarea SC ,,Vârful Păpuşa” SA, ca operator regional în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice. La baza acestui demers a stat obiectivul general al proiectului, adică dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii regionale în judeţul Gorj, prin crearea unui cadrul favorabil atragerii investiţiilor locale şi străine şi prin crearea unor locuri de muncă durabile, în condiţiile respectării normelor europene de protecţia mediului şi a standardelor privind calitatea vieţii. Totodată, se mai menţionează, în cuprinsul proiectului de hotărâre, că necesitatea constituirii acestui operator regional în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice este dată de finalizarea proiectului ,,Dezvoltarea integrată prin optimizarea domeniului schiabil şi a sistemului ecologic de colectare-epurare a apelor uzate menajere în zona turistică Rânca”.

Asociere cu Novaci şi Baia de Fier

Iniţial însă, consilierii judeţeni au votat asocierea judeţului Gorj prin Consiliul Judeţean, cu oraşul Novaci şi comuna Baia de Fier în vederea constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Rânca – Corneşu Mare”, având acelaşi obiectiv general ca şi proiectul de înfiinţare a SC ,,Vârful Păpuşa” SA. ,,Se presupune astfel amenajarea mai multor pârtii de schi de categorie uşoară, dotarea cu o instalaţie de transport de cablu modernă de mare capacitate ce va deservi toate pârtiile noi prevăzute, precum şi cu o maşină de bătut zăpada şi realizarea unui sistem de canalizare şi epurare a apelor menajere uzate cu patru subsisteme distincte care să lucreze autonom pentru deservirea celor trei trupuri de dezvoltare a zonei Rânca”, a precizat preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu. Cei trei acţionari ai societăţii sunt judeţul Gorj cu un număr de 365 de acţiuni, numerotate de la 1 la 365, integral plătite, reprezentând aportul în bani a 36.500 de lei, respectiv a 33,95% din capitalul social, oraşul Novaci cu 355 de acţiuni, numerotate de la 366 la 720 inclusiv, cu o valoare de 35.500 de lei, reprezentând 33,025% din capitalul social şi comuna Baia de Fier cu 355 de acţiuni, numerotate de la 721 la 1.075 inclusiv, reprezentând aportul în bani a 35.500 de lei, respectiv a 33,025% din capitalul social.

Cabana Bradului, sediul societăţii

SC ,,Vârful Păpuşa” SA va avea sediul în Cabana Bradului, aparţinând Primăriei Novaci, şi va desfăşura exclusiv activităţi din sfera furnizării/prestării serviciilor de utilităţi publice destinate satisfacerii nevoilor de interes public general ale utilizatorilor de pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Rânca – Corneşu Mare”.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here