A curs cu amenzi în zilele premergătoare Sărbătorilor Pascale! Inspectorii sanitari-veterinari gorjeni au aplicat mai multe sancțiuni contravenționale, săptămâna trecută, unor unități care comercializau carne și produse din carne din localitățile Târgu-Jiu, Stănești și Târgu-Cărbunești.
În cursul ultimei săptămâni, echipele Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj au efectuat controale și verificări în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate în Baia de Fier, Bălești, Bâlteni, Brănești, Bumbești-Jiu, Dănciulești, Ionești, Motru, Mușetești, Novaci, Plopșoru, Rânca, Rovinari, Runcu, Samarinești, Stănești, Stoina, Târgu-Cărbunești și Târgu-Jiu, în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor. Majoritatea controalele efectuate au constat în: verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerințele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unități supuse supravegherii și controlului, în baza instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu – 119 controale, cu următoarele tematici: prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și a răspândirii pestei porcine africane în perioada Sărbătorilor Pascale; controale tematice în unități care comercializează pește și produse din pescuit; prevenirea și limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, sub aspectul verificării modului de respectare a normelor de igienă și siguranță alimentară; verificarea în vederea înregistrării sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor a 14 obiective; prelevarea unui număr de 4 probe din produse alimentare pentru determinarea unor parametri microbiologici; efectuarea a două recontroale la termen (Târgu-Jiu). ,,În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale în cuantum de 16.800 de lei, unor unități situate în localitățile Stănești, Târgu-Cărbunești și Târgu-Jiu, astfel: o amendă de 12.000 de lei la o măcelărie, pentru identificarea unei cantități de carne fără elemente de identificare, iar ca și sancțiune complementară s-a dispus reținerea oficială și dirijarea către neutralizare; o amendă de 1.200 de lei la o măcelărie, pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare (nu se utilizau mănuși de unică folosință la tranșarea carcaselor); o amendă de 1.200 de lei la o carmangerie, pentru următoarele constatări: depozitarea temporară a unei navete cu carne direct pe paviment; prezența unor zone de rugină la joncțiunea pereților cu pavimentul, în incinta spațiului frigorific de depozitare a materiilor prime; nu au fost prezentate fișele de aptitudini ale personalului; o amendă de 1.200 de lei la un magazin specializat de carne și produse din carne, pentru manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor de igienă (angajatul care deservea unitatea la data controlului nu deținea echipament complet de protecție sanitară și nu completa graficele de monitorizare a temperaturii de depozitare a produselor alimentare în spațiile frigorifice); o sancțiune tot de 1.200 de lei la un magazin specializat de carne și produse din carne, întrucât în lada frigorifică din dotarea unității erau depozitate produse congelate diverse, fără o delimitare distinctă impusă de natura și tipul acestora”, a declarat Robert Spînu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Izabella Molnar