De parcă aglomeraţia n-ar fi de ajuns – Pericole în intersecţii

149

De la bun început trebuie să fac precizarea că am mai semnalat (cred că prin vară) activitatea  adolescenţilor ce printre maşinile din  intersecţii  se agită să distribuie (că altfel nici nu pot să spun ) publicaţii locale şi (cred eu)  ale trusturilor de presă centrale.

Nu demult un puşti ce vindea ziare prin intersecţiile din Tg-Jiu a fost accidentat  când umbla pe partea carosabilă în „exerciţiul funcţiunii”,  lucru consemnat şi în presa locală. Dar totuşi  mai poţi vedea şi în ziua de azi adolescenţi care umblă să vândă tot felul de publicaţii printre maşinile ce aşteaptă în intersecţii la semafoare. Afacerea (cum precizam şi la prima mea relatare) pare destul de profitabilă pentru că respectivii „oameni de afaceri”  în toată regula printre ziarele recente cu care îi îndeamnă pe şoferi să le cumpere mai strecoară după cum îmi istorisea un amic (care a luat ţeapă)  şi ziare vechi  aşa că la „pachetul” de publicaţii (pe care evident  îl plăteşti integral) poţi nimeri şi ziare cu vechimea de luni sau chiar ani şi unde feţe de politicieni de mult apuse din viaţa publică  te îndeamnă să-i votezi ori să-i susţii în acţiunile lor.
2Dar pericolul cel mare nu este aici. Umblând printre maşini cu un ochi la ziare şi altul la geamurile maşinilor oprite ca să nu mai punem la socoteală nervozitatea de la volan a mai multor şoferi, respectivii „ziarişti” sunt veşnic într-un  pericol de a fi acroşaţi ori chiar loviţi  de maşinile în faţa cărora pot apărea brusc preocupaţi de „afacerea” ce o desfăşoară, nu de puţine ori sub privirile îngăduitoare a celor puşi să împiedice  astfel de situaţii. Şi care ar trebui (zic eu) să vadă dacă aceştia nu cumva sunt minori iar dacă sunt ce caută prin mijlocul drumului, dacă munca ce o fac este legală (parcă pe fundalul unei fotografii se vede sigla unei  instituţii ce cu aşa ceva se ocupă) şi nu în ultimul rând dacă prezenţa acestora pe partea carosabilă (când ştim cu toţii că în orele de vârf se produc  aglomerări cu manifestările de rigoare) este benefică  pentru ei cât şi pentru şoferii ce aşteaptă (unii destul de nervoşi şi fără chef de a citi presa) la intersecţiile semaforizate din Tg-Jiu.
Că  şmecheria de a introduce ziare vechi printre cele actuale şi a le vinde “la grămadă” profitând de faptul că prea puţini se mai întorc să-i ia la rost (şi apoi unde, că doar nu o să lase maşina în intersecţie şi să fugă după ei) este deja veche dar  are totuşi chiar faţete comice.
3Tot un cunoscut îmi istorisea că cea mai tare „ţeapă” a luat-o de la respectivii „oameni de afaceri” când cu ceva timp în urmă cumpărând „la pachet” mai multe „publicaţii” a fost surprins ca de pe prima pagină dintr-una dintre acestea să-i zâmbească taman un vechi preşedinte al României (ziarul fiind destul de vechi şi cine ştie cum o fi ajuns în tolba „distribuitorului” din  mijlocul  drumului).
Lăsând gluma la o parte trebuie totuşi ca cineva să vadă ce-i cu respectivii prin  intersecţiile semaforizate şi dacă prezenţa lor pe acolo nu  este un factor de risc atât pentru ei cât şi pentru conducătorii auto aflaţi în tranzit, combinaţia dintre cele două  putând genera evenimente  cu urmări pe care nimeni nu le doreşte.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here