De la venituri pe cap de locuitor (Nicolae Ceauşescu), la datorii imense pe cap de locuitor (Zeus Băsescu)!

324

01-editorial-basescu-1-topor-wallNea Take Brucan, cum i se adresa regretatul Fănuş Neagu lui Silviu Brucan, afirmase că ne trebuie vreo 20-25 de ani să ajungem la democraţie. Înainte de a pleca la Ceruri, Patriarhul prozei româneşti contemporane, care s-a ţinut departe de politichie, a recunoscut că ar trebui să-şi ceară scuze faţă de Mafalda din Dămăroaia.

Cu toţii crezusem că nea Take, unchiul lui Adrian Severin, îşi bătuse joc de noi. Iată că nu. Vreo 20-21 de ani s-au dus, iar noi ne îndreptăm mai degrabă spre dictatură decât spre democraţie.

Cizmarul fără diplomă, vaporeanul cu şcoala vieţii

Cei care au luat în derâdere veniturile pe cap de locuitor ale românilor dinainte de ‘89 ar trebui să-şi dea seama că, mai grav, ţaţa Floarea şi nea Gheorghe de la Pocreaca au datorii mari pe cap de locuitor. Nu epoca este de vină că un cizmar, şi acela nedovedit cu acte sau vreo diplomă, mă refer la Nicolae Ceauşescu ajunsese un cârmaci absolvent de ASE, cu mult mai valoros decât un vaporean. Absolvent al unei şcoli postliceale de marină, plus şcoala vieţii, mare maestru al combinaţiilor avantajoase financiar. În propriul interes! De intrigi, ce să mai vorbim. Că este un adevărat expert. După ce s-a jucat cu uite flota, nu e flota, Traian Băsescu – descurcăreţul – bănuiesc că nu le-a dat cu piciorul nici etnobotanicelor. Că tot are el un cuvânt greu de spus şi decide dacă o iniţiativă legislativă – precum a deputatului de Gorj Mugurel Surupăceanu – trebuie să fie înlocuită cu o Ordonanţă de Urgenţă a slugarnicului de Emil Boc. Cel ţinut pe bani buni pe post de prim ministru al României graţie şefului său direct, pe linie de partid şi de stat, şi a UDMR-ului.

De unde-o să scoatem banii? Cresc taxele şi impozitele!

Într-un clasament întocmit pe baza unei analize Gartman, de-a dreptul şocant, ţara noastră stă rău de tot. Practic, România este al doilea datornic din lume la FMI. Cu o povară de 16,7 miliarde de dolari la această oră. Reţineţi că aici nu intră datoriile la Banca Mondială şi nici cele la Comisia Europeană, ori la băncile particulare. Unde-avem alte datorii şi cu dobânzi mult mai mari! Doar Grecia, cu suma de 20,1 miliarde de dolari, ne întrece. Adică, numai Grecia stă mai rău. Mă rog, elinii au guvern de stânga, dar nici al României, de dreapta şi popular – cum se cred portocaliii, uneori populişti – nu-i cu mult mai breaz. Numai că în vreme ce grecii protestează, românii suportă cu stoicism şi prostie neschimbată. Încă de pe vremea cronicarilor moldoveni, parcă Grigore Ureche, ce ne descria drept: „Proşti, dar mulţi”. Chiar dacă mulţi au luat-o razna şi au plecat în bejenie, sfătuiţi de preşedintele Traian Băsescu să se descurce prin Uniunea Europeană sau pe unde-o putea. Ne este greu şi ne va fi şi mai greu. Datoriile şi dobânzile trebuie plătite. Pur şi simplu, chiar dacă ţaţa Floarea şi nea Gheorghe nu au nici un câştig – nici pensie de vreun fel – datoria românilor pe cap de locuitor a ajuns la 778 de dolari. Grecia e în pragul pierderii oricărei brume de suveranitate, nu s-ar putea spune că România stă mult mai bine. La greci, instituţiile internaţionale se vor implica inclusiv în colectarea taxelor şi impozitelor, ba chiar în privatizarea activelor statului. Totuşi, Grecia are încă proprietăţi. Banca Românească este în întregime grecească. Şi ca ea mai sunt încă alte şapte bănci aşazise româneşti. Iar OTE, care-a cumpărat ROMTELECOM-ul este o companie de stat. Iar programele economice portocalii, ori chiar ale USL nu vorbesc deloc despre o privatizare viitoare – a ceea ce a mai rămas de vândut – prin listare la Bursă. Nu-s fraiere partidele să piardă comisionul şi şpaga cea grasă. Ca în cazurile PETROM şi SIDEX! De unde banii? Că statul stă oricum degeaba şi produce doar datorii. Ei bine, Emil Boc ne-a lămurit. S-ar putea umbla iar la taxele şi impozitele noastre. Şi uite-aşa, românii muncesc 5 luni pe an pentru stat. Ziceam că statul stă degeaba şi greşeam. Face datorii. La FMI, la Banca Mondială şi pe unde-o mai putea. Numai când primeşte „undă verde” de la preşedintele-jucător Traian Băsescu!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here