Un tânăr de 18 ani a fost transportat cu elicopterul SMURD de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu la Institutul Naţional „Marius Nasta” din Bucureşti. Băiatul fusese adus la Spitalul de Pneumoftiziologie în cursul zilei de joi, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, cu diagnosticul pneumoftizie. Pentru că starea sa se alterase, a fost solicitat elicopterul pentru a-l transfera în Capitală. Transferul s-a efectuat sâmbătă, iar duminică dimineaţa medicii bucureşteni l-au supus unei intervenţii chirurgicale pentru a-l stabiliza şi a-i salva viaţa. Pneumologul Marian Olaru, cel care a decis că pacientul trebuie transferat de urgenţă în Capitală, susţine că tânărul va supravieţui şi se va vindeca în totalitate.
În cursul zilei de joi, la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu a fost adus, prin urgenţă, un pacient de 18 ani. El a fost transportat cu ambulanţa, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, având diagnosticul de hemoptizie. „Starea bolnavului s-a agravat foarte mult, apelându-se sâmbătă, la ora 12, la elicopterul SMURD pentru transfer interclinic, la Institutul Naţional Marius Nasta – Bucuresti, transferul realizându-se la ora 13. Elicopterul aparţine punctului de lucru SMURD – Craiova, iar echipajul este din Bucureşti şi reprezintă ultima achiziţie a Guvernului României, fiind cumpărat în noiembrie 2012 şi este dotat cu toată aparatura necesară intervenţiilor rapide, având şi trusa completă pentru descarcerare”, a confirmat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.
Pneumologul Olaru: „A fost un caz foarte grav!”
Marian Olaru, şeful Secţiei II Pneumologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu şi-a dat seama de gravitatea situaţiei din momentul în care a preluat garda, sâmbătă. Deşi medicii care l-au văzut înainte pe băiat au spus că este suspect de tuberculoză, Olaru a fost convins că este vorba despre o pneumonie. Pentru că starea pacientului continua să fie gravă, s-a luat decizia de a solicita elicopterul şi a transfera bolnavul în Capitală. Pneumologul este convins că nu s-ar fi ajuns aici, dacă se intervenea cum se cuvine la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, unitate unde a fost internat, iniţial, bolnavul. „Este inadmisibil să trimiţi un pacient într-o stare atât de gravă de la un spital de rang superior, cum este Spitalul Judeţean de Urgenţă – de gradul III, la unul inferior, noi fiind un spital de gradul V. Medicii de la SJU ar fi trebuit să solicite un consult de specialitate şi noi ne-am fi deplasat acolo. Noi nu avem nici Reanimare aici. Copilul nu a fost investigat suficient. A fost suspicionat şi de o pneumonie şi de tuberculoză. Eu sunt convins că nu este tuberculoză. Medicul care s-a ocupat de el la Târgu-Jiu a luat legătura cu cei de la Institutul „Marius Nasta” pentru a-l transfera acolo, dar ulterior l-au trimis la noi. Băiatul avea o hemoptizie, adică expectora sânge. Un astfel de pacient nu se mişcă. A fost un caz foarte grav; noi l-am stăpânit pentru că, din fericire, avem toată gama de medicamente pentru afecţiunile pneumologice, dar a fost absolut necesar să chemăm elicopterul pentru a-l transfera la Bucureşti”, a explicat Marian Olaru, şeful Secţiei II Pneumologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.
Pacientul a fost stabilizat de medicii bucureşteni
Pacientul a ajuns cu bine în Capitală, specialiştii de la Institutul „Marius Nasta” confirmând că nu este vorba despre tuberculoză. Încă de sâmbătă seara, o echipă a Institutului era pregătită pentru a interveni chirurgical dacă starea băiatului nu se ameliora. Pneumologul Marian Olaru a continuat să se intereseze de starea tânărului. „Este pregătită o echipă operatorie să intervină pentru a-i extirpa lobul care dă sânge, dacă acest lucru se impune. Totodată, medicii de la Institutul „Marius Nasta” au confirmat că nu are tuberculoză. Băiatul este pe mâni bune şi o să-şi revină”, preciza Marian Olaru.
Duminică dimineaţa, pacientul a fost supus unei intervenţii chirurgicale, hemoptizia nemaiputând fi controlată altfel. Acesta a fost stabilizat, nefiind necesară excizia niciunei părţi din lobul afectat. Specialiştii spun că dacă reprezentanţii Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu nu ar fi solicitat intervenţia elicopterului SMURD, sâmbătă, băiatul nu ar fi supravieţuit.
Minodora Sucea