De la oficialii de Mediu – Primarul de Tismana a primit o castană uriașă, la închiderea cu succes a proiectului european LIFE!

503

Tismana a îmbrăcat, joi, straie de sărbătoare, odată cu organizarea, în localitatea condusă de Marian Slivilescu, a ediției cu numărul șase a Sărbătorii Castanului. De data aceasta, în afară de cei 150 de invitați, a cantității de 150 de kilograme de castane, care s-au pregătit pentru oaspeți și a zecilor de litri de vin, puse la dispoziția acestora, manifestarea s-a bucurat de prezența oficialilor de Mediu din Gorj și Capitală. Mai exact, președintele și vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Viorel Toma și Radu Roca, dar și comisarul-șef al Gărzii Naționale de Mediu, Gabriela Dorojan, au răspuns prezent la invitația autorităților locale, marcând astfel închiderea proiectului LIFE, care a avut ca scop protejarea și conservarea speciilor de castan și jneapăn din Tismana.

Ediția din acest an a manifestării din Tismana s-a bucurat de o prezență numeroasă, încă de dimineață centrul orașului fiind colorat de la expozițiile de pictură prezentate de școlari și preșcolari din localitate și de la frumusețea portului tradițional, purtat cu mândrie de micii artiști populari, care au urcat pe scena amplasată vizavi de primărie. Evenimentul a început, la ora 11.00, nu înainte ca manifestarea să fie declarată deschisă de către primarul Slivilescu, care le-a vorbit celor prezenți despre salvarea castanului, specie sărbătorită în ultimii șase ani în localitate. “În ultima perioadă de timp s-au tot împuținat castanele, prețul lor a tot crescut, dar riscul cel mai mare era ca acesta să dispară ca specie de pe teritoriul localității Tismana. Au gândit însă și implementat un proiect extrem de valoros pentru noi, niște persoane care iubesc natura, în primul rând, iubesc valorile noastre, și cărora trebuie să le mulțumim pentru tot ce au făcut. Este vorba despre echipa de proiect a Agenției pentru Protecția Mediului Gorj, de cercetătorii de la Institutul de Cercetări Silvice Brașov, într-un cuvânt de o serie întreagă de instituții, care au contribuit, în fel și chip, ca acest proiect de 1.900.000 euro să se desfășoare pe teritoriul localității noastre”, a spus edilul la deschiderea manifestării.

Urmașii, principalii beneficiari ai proiectului!
Primarul a menționat, de asemenea, că beneficiarii proiectului, care au salvat castanul, sunt urmașii actualilor locuitori ai Tismanei. “Noi suntem acum primii beneficiari ai acestui proiect, dar copiii noștri vor avea posibilitatea să se ducă peste an cu copiii lor, cu nepoții și să găsească pe sub frunzele toamnei, încă mult timp de acum încolo, fructele de castan. De asta, am invitat, în fiecare an, la fiecare ediție, copii care să deschidă festivalul, elevii, care trebuie să conștientizeze importanța acestei acțiuni. Și acum am început acest festival cu o activitate culturală, educativă, la care participă copiii, elevii din mai multe localități”, a completat edilul local. Primarul a anunțat că un festival fără castane nu putea avea loc, în aceste condiții autoritățile au pregătit 150 kilograme de castane, care erau, joi dimineața, deja puse la fiert, iar pentru adulți s-a pregătit și câte un pahar cu vin. “Nu există combinație mai delicioasă decât castane cu vin. De secole a făcut deliciul celor care au gustat castanele comestibile, pe care le-au udat cu vin”, a spus, zâmbind, Slivilescu.

Diplome de excelență pentru Giorgi și Juveloiu de la APM Gorj!
La finalul spectacolului folcloric, susținut de elevi talentați din mai multe localități ale Gorjului, pe scenă au urcat invitații de la Mediu și deputatul de Gorj, Elvira Șarapatin. Primarul le-a oferit, în acest cadru, două distincții directorului APM Gorj, Nicolae Giorgi, dar și managerului proiectului LIFE, Elisabeta Juveloiu. “Vorbesc acum despre cei care au gândit și implementat un proiect valoros căruia i se văd deja roadele la Tismana. Între acești oameni, un loc primordial au avut-o cei de la APM Gorj, managerul de proiect Elisabeta Juveloiu și directorul Giorgi, care au colaborat și au dus la bun sfârșit această muncă grea. Datorită felului cum au fost priviți de cei care au condus destinele acestei localități, de consilierii locali, am hotărât să le acordăm două distincții pentru implicarea lor și grija pe care au avut-o pentru castanul de Tismana”, a menționat edilul local, în momentul în care a oferit cele două diplome celor doi reprezentanți ai AMP Gorj.

Distincții sub formă de castane
Și edilul a primit, în schimb, două distincții. Mai exact, două castane uriașe, pe care le va expune atât în fața instituției publice, cât și în biroul propriu, semn al aprecierii celor care se ocupă de protejarea mediului în județul Gorj. Vorbe de laudă la adresa autorităților au avut și șefii Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și Gărzii Naționale de Mediu. Elvira Șarapatin, deputat de Gorj, a menționat că este onorată să fie prezentă în fața locuitorilor din Tismana. Parlamentarul a felicitat inițiatorii proiectului LIFE spunând că “activitatea va merge mai departe în acest loc minunat, Tismana fiind un loc deosebit cu oameni deosebiți”.
ANAMARIA STOICA

2 COMENTARII

  1. Ce treaba are deputatul Sarapatin cu Tismana? Individa asta care desi era candidat PSD a umblat de mana cu candidatul independent Calinoiu in campania electorala , care nici macar ea nu a votat lista PSD a ajuns deputat . Prin Tismana vine doar cand e rost de mancare si bautura , in rest Dumnezeu cu mila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here