De la începutul anului, Telefonul Copilului a sunat de 94 de ori

466

De la 1 ianuarie 2014 până în prezent, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, s-au înregistrat 94 sesizări prin Telefonul Copilului. Acestea făceau referire la 167 de copii, 136 dintre ei provenind din mediul rural. Nu mai puţin de 68 de cazuri au fost de neglijare, specialiştii DGASPC intervenind şi acţionând în consecinţă.

Compartimentul „Telefonul Copilului” din cadrul DGASPC Gorj este disponibil permanent, 24 de ore/zi, 7 zile pe săptămână, inclusiv în perioada sărbătorilor legale, iar taxarea este gratuită pentru clienţi. Telefonul Copilului primeşte semnalările cu privire la situaţiile de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, asigură consilierea telefonică în aceste situaţii şi intervine prompt în cazurile urgente prin intermediul echipei mobile. Angajaţii acestui compartiment al DGASPC dezvoltă activităţi de informare şi promovare a serviciilor oferite în interesul superior al copiilor expuşi la abuz, neglijare şi exploatare; de asemenea, ei evaluează nevoile imediate ale clientului şi potenţialul de risc privind expunerea copilului la abuz, neglijare şi exploatare şi asigură clienţilor asistenţă şi consiliere pentru depăşirea situaţiilor de criză şi soluţionarea adecvată a cazurilor expuse sau semnalate de către aceştia. În urma fiecărui apel, angajaţii Compartimentului „Telefonul Copilului” semnalează de îndată cazurile sesizate compartimentului de specialitate din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Peste 90 de sesizări în nici zece luni
De la începutul anului până în prezent, Telefonul Copilului din cadrul DGASPC Gorj a sunat de 94 de ori. „În perioada 01.01.2014-23.10.2014, la Compartimentul Telefonul copilului 0253-983 s-au primit 94 apeluri cu referire la 167 copii (31 copii din mediul urban iar 136 copii având domiciliul în mediu rural).Unele apeluri au fost efectuate de profesionisti (cadre medicale, asistenţi sociali, etc.) însă majoritatea au fost efectuate de alte persoane care au dorit să sesizeze situaţii de abuz, neglijare a copiilor sau să semnaleze cazuri de violenţă domestică”, a menţionat Minodora Ianc, reprezentanta DGASPC Gorj.  De asemenea, Telefonul copilului (0253-983) a fost accesat şi de părinţii care au dorit să se informeze cu privire la aspectele legislative din domeniul protecţiei copilului, de exemplu drepturile legale pe care le au în privinţa menţinerii legăturii cu copiii după divorţ, procedurile legale pe care trebuie să le urmeze pentru încredinţarea copilului unei alte persoane din familie în situaţia părintelui care pleacă să muncească în străinătate, etc. În situaţiile în care s-au semnalat cazuri de violenţă domestică, Compartimentul Telefonul copilului 0253-893 din cadrul DGASPC Gorj a asigurat consilierea telefonică şi îndrumarea mamelor care sunt victime ale violenţei domestice.

Aproape 70 cazuri de neglijare
De la începutul acestui an, la Compartimentul Telefonul copilului au fost înregistrate un număr de 68 cazuri de neglijare. Dintre acestea, potrivit Minodorei Ianc, „7 cazuri au fost confirmate, pentru trei copii s-a instituit măsura de plasament în regim de urgenţă, iar în privinţa celorlalţi patru copii, în urma sesizării consilierului Telefonului copilului a politiei locale, părintele care îi neglija a fost sancţionat cu amendă contravenţională pentru lipsa de supraveghere. Evolutia copiilor în familie este  monitorizată în prezent de autoritatea locală. 46 cazuri de neglijare au fost infirmate, însă la unele cazuri s-a identificat riscul de separare a copiilor de familia lor din cauza condiţiilor materiale precare şi a lipsei de resurse financiare. Astfel, pentru a se preveni institutionalizarea, serviciile publice de asistenţă socială de la domiciliile lor, cu sprijinul şi sub îndrumarea consilierilor Telefonului copilului  au elaborat planuri de servicii prin care să se acorde prestaţii sociale, părinţii copiilor fiind sprijiniţi să întocmească dosare pentru obţinerea ajutoarelor sociale, beneficiind şi de servicii de consiliere pentru dezvoltarea competenţelor parentale. 13 cazuri au fost referite pentru evaluare şi intervenţie altor servicii din cadrul DGASPC Gorj, iar două cazuri se află în lucru.”
De asemenea, de la începutul anului până în prezent, la Compartimentul Telefonul copilului 0253-983 s-au semnalat şi 15 sesizări de abuz fizic. În urma intervenţiei consilierilor de la Telefonul copilului, cinci copii care se aflau în risc de a fi abuzaţi fizic în familie, au beneficiat de găzduirea şi serviciile Centrului de primire în regim de urgenţă Târgu-Jiu. Alte şase cazuri au fost referite pentru evaluare şi intervenţie de specialitate, altor compartimente din cadrul DGASPC Gorj, patru sesizări au fost infirmate în urma investigaţiilor poliţiei şi a evaluărilor psihosociale efectuate de serviciile publice de asistenţă socială, iar două cazuri se află în lucru. În privinţa semnalărilor de abuz sexual asupra copiilor, au fost înregistrate cinci cazuri din care o sesizare privitoare la faptul că un tânăr ar întreţine raporturi sexuale cu o minoră de 13 ani, s-a confirmat, pentru tânărul în cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală şi se aşteaptă decizia instanţei de judecată pentru stabilirea unei pedepse. Celelalte cazuri au fost referite pentru intervenţia de specialitate (evaluare şi consiliere) Compartimentului de intervenţie în situaţiile de abuz, neglijenţă, trafic, migraţiune, repatriere şi violenţă în familie din cadrul DGASPC Gorj.

Copii exploataţi prin muncă
De la 1 ianuarie 2014 şi până în prezent, la compartimentul Telefonul Copilului s-au primit 8 sesizări referitoare la şapte copii care ar fi fost exploataţi prin muncă, un caz a fost infirmat de către autorităţile locale iar în privinţa celorlalţi copii pentru care există suspiciunea de a fi exploataţi prin muncă, cazurile au fost referite Compartimentului de intervenţie în situaţiile de abuz, neglijenţă, trafic, migraţiune, repatriere şi violenţă în familie din cadrul DGASPC Gorj în vederea soluţionării.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here