De la Dragotești, povestea iilor cusute în urmă cu o sută de ani, a ajuns în Parlamentul României

842

Lansat în urmă cu două săptămâni, Proiectul „Povestea iilor de la Dragotești” al Școlii Gimnaziale „Ion Vâlceanu”, în parteneriat cu Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” a ajuns la Palatul Parlamentului din București. Proiectul își propune să valorifice potențialul etnografic din această zonă a Gorjului și mai cu seamă să readucă la viață ia tradițională autentică, cusută în urmă cu zeci de ani.

Inițiativa proiectului a aparținut prof. Angelica Necșulea de la Școala Gimnazială „Ion Vâlceanu” din Dragotești și prof. Andrei Popete-Pătrașcu, care conduce Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”.
Prof. Angelica Necșulea, coordonatoare a proiectului „Povestea iilor de la Dragotești ne-a mărturisit că „Tradițiile vremurilor de altădată sunt păstrate cu sfințenie și astăzi la Dragotești. Zestre de preț, ia tradițională este cea mai cunoscută și, cu siguranță, cea mai reprezentativă piesă a costumului românesc purtat în urmă cu peste un secol. Ne-am dorit ca iile acestea, cusute în urmă cu un secol, unele dintre ele chiar în timpul Primului Război Mondial, să fie purtate astăzi de către elevele noastre, în Parlamentul României”.
Bătrânele satului de la Dragotești povestesc de fiecare dată când au ocazia, cum mamele sau bunicile lor, fete fiind, își coseau ia pe care aveau să o poarte apoi la hora din sat, la sărbători sau la măritiș, de cele mai multe ori în mare taină, pentru ca nimeni să nu poată copia modelele, urmând ca mai apoi, iile împreună cu povestea lor spusă cu ajutorul acului de cusut, să fie oferite în dar generației viitoare. Astăzi, iată generația de stră-strănepoate a fetelor de acum o sută de ani, poartă cu mândrie iile cusute de stră-străbunicile lor. Una dintre activitățile proiectului „Povestea iilor de la Dragotești” s-a desfășurat la începutul acestei săptămâni în Parlamentul României, la invitația deputatului Dan Vîlceanu, cel care a invitat la București, alături de membrii proiectului de la Dragotești și 30 de elevi olimpici de la Motru. Printre aceștia s-a aflat și fiica regretatului deputat Severus Militaru, cel care a fost inițiatorul proiectului prin care elevii pot vizita Parlamentul României.

Ii autentice de acum o sută de ani
Despre iile de la Dragotești și proiectul de promovare a acestora prof. Silvia Ancuțeru, una dintre coordonatoare a declarat după vizita din Parlamentul României: „Iile de la Dragotești sunt autentice și transmit mesajul nostru în semn de omagiu adus acelora care în urmă cu o sută de ani au cusut aceste „nestemate” populare, precum și eroilor din Dragotești, pentru că, se spune, în așteptarea flăcăilor plecați pe drumul biruinței, în marele război din 1916, fetele de măritat își ostoiau dorul, cu speranța reîntoarcerii celor dragi acasă, țesându-și ii pe care să le poarte în ziua nunții. Dar cum războiul nu i-a iertat pe toți, în ceasul izbânzii doar o parte din flăcăii satului s-au reîntors, s-au căsătorit și au întemeiat familii. Iile cusute cu migală, trudă și adeseori cu lacrimi, au fost apoi purtate atât de fetele împlinite în dragoste, cât și în amintirea celor care nu s-au mai întors niciodată.”
Delegația de elevi și profesori de la Gorj a avut ocazia să întâlnească la București, în chiar Palatul Parlamentului și alți gorjeni, veniți să promoveze Gorjul așa cum știu ei mai bine. Distinsul artist fotograf Teodor Dădălău pregătește chiar în aceste zile vernisajul unei expoziții dedicate Gorjului, în Sala „Constantin Brâncuși” de la Palatul Parlamentului. În iile noastre gorjenești, fetele de la Dragotești au vizitat standul expozițional în lucru la acea oră, sub privirile admirative, dar și curioase ale vizitatorilor străini. Așa cum ne-au declarat coordonatorii proiectului, în curând va fi editat și un album fotografic cu iile de la Dragotești.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here