De la Anul Boului, la anul Tigrului – 2010 – Oare ce ne mai aşteaptă?

640
De cele mai multe ori, după scurgerea prin vadul existenţei noastre a încă unui şuvoi temporal, oamenii încearcă un moment al evaluării anului de care se despart, un fel de căutare a echilibrului de unde să-şi înceapă următoarea perioadă.

Cu bune, cu rele, retrospectiva aceasta nu face altceva decât să reflecteze momentele de cumpănă care au adus modificări destinului fiecărui individ, fiecărei familii, ori în plan mai extins o oarecare înţelegere a celor ce s-au întâmplat în comunitatea şi în ţara unde aceştia, ca cetăţeni, au participat la reliefarea fizionomiei anului 2009. Dacă ar fi să-i facem un portret României – 2009, acesta ar arăta o grimasă foarte chinuită, tristă, cu o faţă brăzdată de ridurile încordării maxime în toate privinţele şi privirile celor ce şi-au văzut viaţa, nu de puţine ori atacată pe diverse fronturi proaspăt deschise. Primul caz de gripă nouă, prima infectare cu virusul A/H1N1 a fost confirmat pe data de 27 mai 2009 şi primul deces cauzat de gripa porcină a fost anunţat la data de 20 noiembrie. A fost un an plin de proteste – greve în învăţământ, agricultură, sănătate, poliţie, administraţie publică, justiţie şi bineînţeles un an marcat de criza economică şi de o gravă instabilitate politică ce a condus la perturbări în toate sferele de activitate ale cetăţenilor. Accentuarea şomajului, record la firme care şi-au declarat falimentul, iar în teritoriul financiar instituirea unor coduri de calamitare generală a buzunarelor personale şi a conturilor firmelor.

Acum putem măcar face afirmaţii care vizează trecutul acela ce nu mai poate fi modificat, asupra căruia avem tendinţa să privim înapoi cu mânie introducând mereu ca alternativă la cele întâmplate acel “dacă”, încercând să desluşim greşelile făcute.
A fost într-adevăr un an extrem de greu, născut şi încheiat în acelaşi fel, cu turbulenţe permanente în sfera socială şi mai ales în cea politică, acestea amândouă născătoare de un climat al relaţiilor interumane dificil de înţeles dar şi de rezolvat cu una cu două. În loc vedem un consens pe pantele abrupte ale politicului, în ideea de unire a forţelor în urcarea muntelui de probleme iscate de noi înşine, ca stat, dar şi de contextul lumii în care suntem parte, ne-am încărcat şi mai mult bagajul de stress cu alte şi alte teme. Totuşi cea mai mare greşeală, ar fi aceea de depunere a armelor şi căderea în deznădejde, fapt care ar conduce cu siguranţă la repetarea greşelilor sau căderea în altele, mai ales că ceea ce urmează nu se anunţă deloc roz.
Ieşim, după cum ne spun astrologii chinezi, din Anul Boului de pământ şi intrăm în cel al Tigrului Alb, de metal, care intră în vigoare din 14-15 februarie aducând până pe 2 februarie 2011, însufleţire şi o desfăşurare dramatică a evenimentelor, înflacărare şi pasiune, fiind caracterizat drept anul visurilor îndrăzneţe.
Şi pentru că nu avem altă posibilitate de sondare a viitorului, mă folosesc aici, crezând sau nu în astfel de previziuni, în reliefarea câtorva teme pe care le aflăm din spusele astrologilor. Aşadar, Tigrul este întotdeauna un an al justiţiei, când vinovaţii sunt pedepsiţi, iar cei care au acaparat bunuri străine, le vor pierde oricum. Într-o anumită masura, din punct de vedere zodiacal, 2010 va fi anul răzbunării şi recompensării acţiunilor din anii precedenţi ai calendarului chinez. În legătură cu criza financiara mondială, probabil ea se va menţine, dar Tigrul favorizează începuturi noi şi curajul, aşa că vor fi binevenite acţiuni şi decizii ieşite din comun în domeniul afacerilor. Anul 2010 promite să fie o provocare în sens material, dar totodată extrem de interesant şi abundent, aşa că majoritatea pur şi simplu nu vor avea timp pentru îngrijorări, fiind un an al exploziilor schimbării care va evolua continuu în intensitate. Este anul în care cei ce preferă faptele minore abia dacă vor putea spune că au existat şi au trecut mai departe. Se va trai şi acţiona numai şi numai pentru fapte mari şi de neuitat. Este anul introducerii celor mai noi şi mai îndrăzneţe idei, un an în care nu trebuie să ne întrebăm dacă este bine sau nu ce se întâmplă, ci să acceptam ce trăim sau ce apare ca fiind factori epuratori, pentru a exploata şansa oferită de schimbare şi pentru a avea şanse maxime de reuşita în jocul destinului.
Mai avem puţin timp până la păşirea într-un nou an, iar sfatul cel mai înţelet pentru acest interval de trecere, unul neutru atât cât se poate, este doar acela decurs din dictonul Trăieşte Clipa, singura modalitate de permisă relaxare înconjuraţi fiind de cei dragi şi de spiritul liniştii şi bucuriei zilelor acestea, în care oamenii îşi aduc aminte că sunt oameni, iar sufletele pot să dialogheze prin sentimentele declarate dar şi manifestate. O cupă de şampanie sau din vinul nostru tradiţional trebuie să avem tăria de a ridica împreună cu gândurile bune în speranţa că, împreună, noi românii vom găsi puterea de a izbândi în toate încercările ce vor să vie.
Cu încrederea că vom reuşi în continuare să fim aproape de Domniile Voastre, cititori ai “Gorjeanului”, vă dorim pentru anul 2010 multă sănătate şi dorinţele să vi se împlinească. La mulţi ani!
Viorel Surdoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here