De astăzi se depun declaraţiile anuale privind cota de lapte

115

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj informează operatorii care achiziţionează lapte, precum şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe că, începând cu data de 01 aprilie 2013, trebuie să depună declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările, realizate în anul de cotă 2012/2013. De asemenea cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deţinători de cotă vor transmite împreună cu declaraţia anuală şi o justificare scrisă, datată şi semnată, asupra imposibilităţii transmiterii acestei declaraţii în termenul legal.

Conducerea APIA Gorj reaminteşte că anul actual de cotă se încheie la 31 martie 2013, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la centrele APIA până la data de 14 mai 2013, inclusiv, fără penalizări. Declaraţiile trebuie depuse de către producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe şi de către operatorii care achiziţionează lapte de la producători. “În sistemul de administrare al cotei de lapte, pentru judeţul Gorj figurează un număr de 3.487 producători care deţin cotă pentru vânzări directe. Formularele de cerere vor fi transmise de către instituţia noastră prin poştă pentru fiecare fermier, în perioada 01-05.04.2013, urmând a fi completate şi retransmise fie prin poştă sau direct la APIA – Compartimentul cotă de lapte, din Târgu – Jiu, Componenta 2A Bârseşti (în sediul Centrului Local Târgu-Jiu), până la termenul limită de 14 mai inclusiv”, a precizat Constantin Negrea şeful APIA Gorj.

Caietul fermierului este de două tipuri
Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul fermierului. În funcţie de cantitatea de cotă de vânzări directe deţinută, Caietul fermierului este de două tipuri: tip A (pentru producătorii care deţin cotă mai mare de 5.000 de kilograme) şi tip B (pentru o cantitate mai mică de 5.000 de kilograme). Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă.

Cu declaraţia la Biroul Regional de Cotă de lapte Craiova
Cei 3 agenţi economici (S.C. Artego SA, S.C. Sekam Prod SRL şi S.C. Paty Victory SRL), în calitate de cumpărători, trebuie să depună declaraţia anuală privind cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2012/2013, la Biroul Regional de Cotă de lapte Craiova, termenul limită fiind tot 14 mai 2013.

Penalităţi, pentru fiecare zi calendaristică de întârziere
Producătorilor de lapte care nu depun în termenul legal stabilit declaraţia anuală privind cantităţile comercializate, li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deţinători de cotă vor transmite împreună cu declaraţia anuală şi o justificare scrisă, datată şi semnată, asupra imposibilităţii transmiterii acestei declaraţii în termenul legal. Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun la termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate, sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai.
În egală măsură, cumpărătorul care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă, prin retragerea aprobării.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here