De 19 ani ”Murmurul Jilţului”- pe locul I

539

dadalau-director-matasari-lFiind prezent în calitate de jurnalist la Tismana, cu ocazia ediţiei 2010 a Concursului Naţional al Revistelor Şcolare şi a etapei judeţene a Concursului Naţional de Creaţie Literară a Elevilor ”Tinere Condeie”, am fost martorul performanţei realizate de revista ”Murmurul Jilţului”, cu o vârstă de 19 ani, editată de singurul Colegiu Naţional din mediul rural-Colegiul Naţional Tehnologic Mătăsari, care încă de la apariţie s-a aflat în topul premianţilor.

Această revistă este rodul strădaniilor domnului profesor Dumitru Dădălău, al cărui destin se confundă de mai bine de 20 de ani cu cel al învăţământului mătăsărean. Deşi, clipele de răgaz pe care şi le poate permite sunt extrem de rare, având în vedere faptul că domnul profesor Dumitru Dădălău se dedică cu aceeaşi pasiune activităţii didactice, ca apreciat profesor de limba şi literatura română, pe care a condus-o cu rezultate remarcabile mai bine de un deceniu, celei de inspirat şi prolific scriitor şi publicist, dar şi celei de mecenat pe tărâmul descoperirii şi îndrumării tinerilor cu veleităţi literare pe calea afirmării şi nu în ultimul rând administrării site-ului revistei “Murmurul Jilţului”, totuşi domnia sa a acceptat să stăm de vorbă, ba mai mult decât atât a fost de acord să-l însoţim pentru a vedea cum arată o zi din viaţa sa. Petrecând o zi alături de profesorul Dumitru Dădălău, cu ocazia acestui inedit demers jurnalistic, aveam să descopăr că dânsul a făcut o profesiune de credinţă din a sluji învăţământul gorjean şi de a capta energiile creatoare ale tinerilor mătăsăreni şi de a le deschide zările spre zborul fecundei afirmări literare. Calităţile pedagogice ale domnului Dumitru Dădălău au depăşit de mult graniţele judeţului Gorj, astfel că de-a lungul timpului personalităţi ale culturii şi învăţământului românesc au făcut aprecieri pertinente asupra reuşitelor acestui neobosit truditor pe ogorul limbii şi literaturii române. Acestor aprecieri li se adaugă, exprimată în cuvinte simple, preţuirea generaţiilor de elevi, izvorâtă din puritatea sufletului de copil pentru fiecare clipă în care le-a fost aproape şi le-a îndrumat paşii spre frumos, literatură şi iubire.

Premii acordate

untitledea mai recentă realizare a discipolilor săi sunt cele două premii I obţinute la Concursul Naţional de Creaţie Literară a Elevilor ”Tinere Condeie”- Tismana 2010, de către Mădălina Ivan, din clasa a XII-a B a Colegiului Naţional Tehnologic Mătăsari cu eseul intitulat “Fii Primul” şi colegul ei de clasă Flavius Purcel, pentru “Mamifere în societate”. Dacă Mădălina Ivan pledează pentru o altfel de atitudine în competiţia vieţii “…Tu alege să-ţi investeşti viaţa nu să ţi-o cheltuieşti şi atunci vei şti că n-ai trăit degeaba. Putem fi primii. De noi depinde, aşa că…hai să începem!”. În schimb, Flavius Purcel îşi demonstrează înclinaţia spre analitic, realizând o documentată radiografie a comportamentului uman de-a lungul timpului, punând accentul pe discrepanţa dintre dorinţele tinerilor aflaţi pe drumul împlinirii profesionale şi realităţile pe care sunt obligaţi să le înfrunte după absolvirea studiilor universitare când începe odiseea căutării unui loc de muncă: ”…Diplomă care valorează mai puţin decât o ceapă degerată în 90% din cazuri, şi care nu înseamnă nimic în ochii unui angajator care vrea rezultate şi muncă de la tine, nu aere de absolvent…”. Pentru a veni în întâmpinarea dorinţei cititorilor acestei reviste purtaţi de cărările vieţii departe de mirificele Văi ale Jilţului şi chiar dincolo de hotarele ţării, ”Murmurul Jilţului” a făcut pasul spre zona on-line a mass media pe 4 aprilie 2010. Acest eveniment a fost dedicat, de cei care l-au făcut să devină realitate-membrii Fundaţiei Cultural-Ştiinţifice”Murmurul Jil-ţului”, prezidată încă de la înfiinţare de profesorul Dumitru Dădălău, memoriei celui ce a contribuit decisiv la înfiinţarea învăţământului liceal în Mătăsari-eminentul profesor Ion Dădălău plecat mult prea devreme din lumea cu dor în cea fără de dor, de unde sufletul său bun continuă să vegheze calea spre lumină a celor care l-au cunoscut şi îi resimt dureros absenţa în fiecare zi. Aveam să descopăr cât de apreciat şi aşteptat este site-ul revistei ”Murmurul Jilţului”, care a fost accesat de aproximativ 1000 de cititori în mai puţin de o lună de la lansare. Conţinutul acestuia este unul extrem de consistent şi include mai multe secţiuni, realizate în manieră profesionistă şi cu o viziune artistică ce se vrea o pledoarie pentru valoare, tradiţii, adevăr şi frumos, deci pentru tot ce înnobilează fiinţa umană. În structura site-ului sunt incluse printre altele, colecţia integrală a revistei şi cărţile apărute sub egida Fundaţiei Cultural-Ştiinţifice ”Murmurul Jilţului”, materiale filmate şi fotografii de la evenimentele ce compun istoria culturală şi nu numai a acestui colţ de ţară binecuvântat de Dumnezeu-Mătăsariul, la acestea alăturându-se posibilitatea unei călătorii în trecutul văilor Jilţului ce se poate face vizitând ”Muzeul Jilţului”, ce aniversează în acest an la, 31 octombrie, 12 ani de existenţă.

Ultimele apariţii editoriale

Nu vom încheia această întâlnire de suflet cu domnul profesor Dumitru Dădălău, înainte de a spune câteva cuvinte despre ultimele trei apariţii editoriale ale acestuia-cărţile ”Cetatea Luminii”, pe care critica de specialitate o consideră ”O lucrare deosebit de amplă prin documentaţia inserată în ea, ce lasă încă de la prima vedere, impresia unei alegeri monumentale de documente originale, legate atât de înfiinţarea şi activitatea Fundaţiei Cultural-Ştiinţifice ”Murmurul Jilţului”, cât şi de Colegiul Naţional Tehnologic Mătăsari; ”Iubirea mea”-cea de-a doua carte, trebuie privită ca o declaraţie de dragoste, după cum spune profesoara Elena Dima ”a tuturor celor ce muncesc, simt şi trăiesc într-un prezent etern pe plaiuri mătăsărene…”; ”Inimă de liceean”-este ”un mănunchi de gânduri, emoţii şi sentimente măiestrit culese şi împletite de autor, izvorâte din puritatea sufeltelor celor cărora le-a fost aproape şi le-a îndrumat paşii spre frumos, literatură şi iubire”, spune doamna profesoară Emanuela Bertea. Voi consemna la final caracterizarea pe care i-a făcut-o poetul Nicolae Dragoş, prezent la lansarea cărţii ”Inimă de liceean”- ”Profesorul Dumitru Dădălău este un OM MARE cu inimă de liceean”.

Nicu COVACIU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.