Atrase de abundenţa hranei ce şi-o pot procura cu facilitate având cursul Tismanei şi a unor bălţi prin apropiere, mai multe berze şi-au făcut cuiburile, şi în acest an, al 17-lea la număr, pe stâlpii unei părţi a Câlnicului, mai precis pe marginea drumului ce din şoseaua principală trece podul peste Tismana şi merge către Şomăneşti. În fiecare primăvară înaripatele îşi repară cu grijă cuiburile în care stau de ani buni, urmând ca în perioada următoare să clocească ouăle şi să-şi crească puii.
Localnicii îndrăgesc berzele care vin an de an pe aceleaşi locuri, în opinia a două locuitoare ale comunei ce se odihneau în faţa caselor, unele dintre ele fiind aşa de blânde că nu pregetă să intre în curţile lor unde copiii le dau inclusiv carne pe care înaripatele o mănâncă cu plăcere. Există o disciplină între ele în sensul că aşa cum îmi istoriseau interlocutoarele mele, dacă vin berze străine la cuiburile lor sunt alungate cu mare zarvă ce cele “titulare”.
Am urmărit şi eu fără să vreau un adevărat ritual al acestora cu clămpănituri din cioc şi un mistic joc al aripilor, astfel încât păsările păreau la un moment dat fără a exagera nişte veritabili şamani africani în timpul incantaţiilor lor ancestrale pentru ca mai apoi să se aşeze liniştite fiecare la cuibul ei. Nu este cu mirare că pe mai tot Mapamondul aceste vietăţi înaripate sunt iubite de comunităţile în preajma cărora îşi duc existenţa.
Într-unele dintre acestea oamenii chiar ajută păsările prin construirea unor grilaje la înălţime unde berzele să-şi construiască mai uşor cuibul, iar rudele lor apropiate cocorii sunt îndrăgiţi de oameni din ţările asiatice având un loc aparte în cultura lor.
Se relatează chiar că dacă un stol de cocori se opreşte în Japonia pe un câmp să se odihnească în migraţia lor, oamenilor comunităţilor din apropiere le este interzis a face zgomote puternice pentru a nu-i deranja. Şi tot în Japonia, după lansarea celor două bombe nucleare din august 1945, legenda spunea că cei iradiaţi credeau că se vor însănătoşi dacă vor reuşi să confecţioneze câte 100 de cocori din hârtie prin procedeele lor orientale.
Mugurel Petrescu