Datorită implicării CJ Gorj, Spitalul de Pneumoftiziologie, dotat cu unica salină din sistemul sanitar

175

Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu şi-a diversificat serviciile medicale. Miercuri s-au inaugurat două noi obiective: Salina Artificială de Suprafaţă şi Sala de Kinetoterapie. La eveniment au participat persoane marcante din lumea medicală gorjeană, dar şi autorităţile judeţene şi şefi ai diferitelor instituţii publice, precum şi reprezentanţi ai mass-mediei.

Datorită implicării Consiliului Judeţean Gorj, Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu a reuşit să-şi diversifice serviciile medicale. Miercuri, 16 ianuarie, a avut loc inaugurarea Salinei şi a Sălii de Kinetoterapie, cele mai noi obiective ale unităţii. Evenimentul s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, invitaţi fiind persoane marcante din lumea medicală gorjeană, dar şi autorităţile judeţene şi şefi ai diferitelor instituţii publice, precum şi reprezentanţi ai mass-mediei. Inaugurarea a fost una ca la carte, respectând paşii tradiţionali şi începând cu o slujbă religioasă de sfinţire a edificiului. „Am venit cu inima deschisă aici, la inaugurarea acestor proiecte. Suntem într-o zonă curată, aici, zona de aici este potrivită pentru vindecarea afecţiunilor respiratorii. Apreciez iniţiativa cadrelor medicale de aici în privinţa realizării acestei saline. Conducerea Sanatoriului Dobriţa a schimbat la faţă această unitate medicală”, a spus Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Tătaru: „Pionul cel mai important a fost Consiliul Judeţean”
Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu a recunoscut că „pionul cel mai important a fost Consiliul Judeţean, care întotdeauna a fost alături de instituţiile subordonate. Aplecare CJ Gorj către sectorul Sănătate eu o consider ca fiind de bun augur, pentru că sănătatea şi învăţământul, din punctul meu de vedere, sunt prioritare”.
Cât priveşte detaliile salinei, Tătaru a declarat: „proiectul numit „Reabilitare clădire şi amenajare salină” a fost început în urmă cu două luni şi jumătate. A durat o perioadă relativ scurtă, date fiind şi condiţiile meteo, care au fost, totuşi, nefavorabile. Investiţia totală s-a ridicat la suma de 230.000 de lei, şi a fost executată de o firmă din Târgu-Jiu. Datorită atribuirii prin SEAP am reuşit să facem o reducere de 70.000 de lei, pe care i-am folosit pentru înfiinţarea unui alt obiectiv, tot medical, Sala de Kinetoterapie. Prin acest mod, reuşim să diversificăm serviciile medicale şi să demonstrăm întregii lumi că Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” nu este, aşa cum a fost catalogat: sanatoriu de tuberculoză „Tudor Vladimirescu”, sau Dobriţa, cum îl ştia toată lumea. Tuberculoza este o mică părticică din sfera afecţiunilor pulmonare de care noi ne ocupăm şi vom dovedi acest lucru şi pe viitor. Cu sprijinul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, cu cel al Direcţiei de Sănătate Publică, vom reuşi să introducem Salina nu doar în circuit intern, spitalicesc, ci şi în circuit extern, lucru pe care îl vom face în perioada imediat următoare”, a explicat Tiberiu Tătaru, managerul unităţii.
Costul pentru proiectare şi execuţia lucrării, cu dotările aferente a fost de 238.625 lei fără TVA, respectiv 53.445,84 euro fără TVA.

Felicitări din partea prefectului
Claudiu Teodorescu, prefectul judeţului Gorj a participat şi el la inaugurare. Prefectul a avut numai cuvinte de laudă la adresa conducerii spitalului, dar şi Consiliului Judeţean. „Se vede ce s-a făcut în această unitate spitalicească, de când aţi preluat conducerea ei şi până acum. Pentru asta vă felicit şi pe dumneavoastră, domnule preşedinte, că aţi avut abilitatea să luaţi o echipă şi aţi avut încrederea în doi-trei tineri să vină şi să coordoneze această activitate şi să facă o echipă extraordinar de bună cu persoanele cu vârstă mai înaintată decât ei şi astfel, după trei ani şi ceva am ajuns să avem asemenea rezultate. Am ajuns inclusiv să discutăm despre diversificarea serviciilor pe care Spitalul PNF Tudor Vladimirescu le oferă. Am fost în Consiliul de Administraţie aici şi cunosc foarte bine activitatea, greutăţile pe care le-am întâmpinat şi, de fiecare dată, am avut sprijinul şi al dumneavoastră personal şi al Consiliului Judeţean şi asta mă bucură că ne-a dat posibilitatea ca astăzi să inaugurăm aceste două obiective. De fiecare dată veţi găsi în instituţia pe care o coordonez şi în mine, personal, un sprijin real, atât pentru sănătate, cât şi pentru restul domeniilor. Avem un avantaj ca în aceste momente destul de critice din punct de vedere economic să avem premierul României şi, din acel puţin care este la ora actuală, sunt ferm convins că la noi va fi mai mult îndreptată faţa Guvernului decât la nivel general”, a mărturisit prefectul de Gorj, Claudiu Teodorescu.

Dotări de ultimă generaţie
Salina Artificială de Suprafaţă „Tudor Vladimirescu” este cea mai mare din Oltenia şi unică în sistemul sanitar. Dotările salinei sunt următoarele: instalaţii de utilităţi: electrice, sanitare, termice, instalaţie de supraveghere video, instalaţie TV şi audio, instalaţii de ventilaţie şi aer condiţionat, instalaţii de iluminat speciale cu „Ornamente din sare de Hymalaya”. „Ne-am ocupat de această lucrare, am dirijat toate forţele pe care le-am avut aici, deoarece termenul a fost foarte scurt, dar am reuşit să o ducem la bun sfârşit. Avem un sistem de ventilaţie, unul de climatizare, supraveghere video, generatoare de aerosoli salini care pulverizează sarea. Avem 26 de tone de sare adusă de la Ocna Dej, sare neiodată. Avem aici cea mai mare salină din Oltenia, este prima din sistemul sanitar din România”, a spus Ovidiu Bălă, reprezentantul firmei constructoare.Această investiţie este garantată pe perioada solicitată în contract de 24 de luni de la recepţie până la terminarea lucrărilor, recepţie care s-a făcut în data de 27.12.2012, şi presupune garantarea tuturor lucrărilor şi echipamentelor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here