Daruri otrăvite – Roşia Montană şi Ţinutul Secuiesc, la discreţia portocaliului Traian Băsescu

211

foto predo 2Mai săptămâna trecută, despre ţara fără stăpâni încă numită România se pronunţă cine vrea şi cine nu vrea. Aşa, de pildă, Zolt Semjen, vicepremierul Ungariei, declara ritos că „susţine autonomia Ţinutului Secuiesc”.

Trebşoara asta nu apărea în vreo fiţuică în limba maghiară ci era transmisă de AGERPRES. La care bănuim că funcţionarii Palatului din dealul Cotrocenilor au abonament. Dinspre Cotroceni sau Guvern nu s-a zis nici pâs! N-a trecut mult şi premierul Ungariei, Victor Orban, conform aceleaşi agenţii de presă, s-a insinuat, sâmbătă, la lucrările Universităţii de Vară Tusvanyos(a se vedea că băieţii de la AGERPRES au învăţat limba maghiară!). De unde Viktor(aş) O., prietenul Băsescului, ne-a comunicat că nu e momentul ca Guvernul de la Budapesta să se bage în problema reorganizării teritoriale a României. Măi să vezi! Ce delicateţe din partea aceluia care-a modificat Constituţia Ungariei, contrar dispoziţiilor UE, anume pentru a se amesteca în treburile interne ale ţărilor vecine şi (ne)prietene ce au minorităţi maghiare. Precum Slovacia, Serbia şi România. Ieri, Viktor Orban a susţinut la Tuşnad, pe teritoriul României, o prelegere despre unitatea naţională a maghiarilor, tradusă oficial cum vor muşchii lor. Şi ai europarlamentarului Laszlo Tokes. Cel ajuns la acea calitate cu sprijinul neprecupeţit al locatarului de la Cotroceni, care l-a primit înaintea alegerilor europarlamentare din 2009 la Cotroceni, ca pe o persoană oficială. Dealtfel, la ediţia a XXI-a a Taberei de Vară de la Tuşnad –încă în România – a participat şi (ne)vânzătorul de ţară Traian Băsescu, şi el cetăţean român, care a avut o întâlnire privată cu (in)amicul României, Viktor Orban, prim ministru şi preşedintele unui partid naţionalist. Revanşard. Tac mâlc şi preşedinţia României şi MAE. În problemele de ingerinţă clară ale Budapestei în treburile interne ale Bucureştilor. Dar declaraţiile de la Budapesta, capitala Ungariei, ţară membru UE, nu diferă cu nimic de ale lui Viktor Orban comise pe teritoriul ţării noastre. Viceprim-ministrul României, Marko Bela, ca să-şi păstreze funcţia, nu s-a băgat chiar deloc. I-ar fi supărat pe numitul ex-pastor Laszlo Tokes(şeful unui partid fantomatic, ce suflă-n coasta şubredă a UDMR!), dar şi pe şeful Guvernului PreşBăsescu-Boc. Care-au ajuns la guvernare-preşedinţie graţie darului otrăvit oferit de UDMR!

*

Imperiul roman a cunoscut o perioadă de înflorire datorită cuceririi celebrului ELDORADO dacic. Nişte băieţi isteţi ai unei corporaţii de aur i-au momit pe foştii PD-işti, încă de pe vremea când Traian Băsescu era doar preşedinte de partiduleţ, iar Radu Berceanu ministru. Cică Berceanul ar fi fost, mai apoi, omul cu ideea rocadei dintre candidatul la preşedinţie Teodor Stolojan şi cu soluţie de unde bani? De la Gold Corporation, bineînţeles. Radu Berceanu le-ar fi dat avizul încă de acum vreo 12 ani celor care-au început să viseze la aurul din subsolul Roşiei Montane. Romanii s-au îmbuibat câteva secole şi tot a mai rămas ceva. De ce n-ar face-o şi portocalii ori nemernicii de la Gold Corporation ca lumea şi definitiv. Romanii au ridicat din aurul acela Columna lui Traian. Ah, dar aia e la Roma. Nemernicii ar putea înălţa alta. Ce-aţi zice de Columna lui Traian şi Elena. Nici n-ar mai fi mult. Acum nu geologii îşi dau avizul despre structura rocilor din Masivul Cârnic, ci ministerele Culturii, condus de românul Kelemen Hunor şi Ministerul Mediului, aflat la cheremul (ne)anchetatului român Lszlo Borbely. Că nu se ţine seama de o decizie a Curţii de Apel, care lua în considerare eventualitatea de a fi identificate noi atestări arheologice, ultimul cuvânt avându-l o comisie ocultă ce şi-a asumat ruşinea de a da undă verde exploatării.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here