Darul manual de materiale sanitare și aparatură către spitale, stopat de birocrație!

1458

O Ordonanță de Urgență dată ieri, 14 mai, limitează drastic donațiile simple de materiale sanitare către spitale, DGASPC-uri ori instituții publice, sub forma darului manual. Darul manual înseamnă o donație simplă de o valoare de maxim 25.000 de lei, care se oferă fără ca donatorul să dețină o dovadă scrisă a bunul donat. 

Articolul 20 al OUG 70 stabilește următoarele: ,, Unitățile sanitare, unitățile de asistență socială și de asistență medico-socială, precum și instituțiile și autoritățile publice pot primi medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, vaccinuri, seruri, reactivi, consumabile aferente, precum și alte tipuri de servicii și produse necesare desfășurării activității, sub forma darului manual, indiferent de valoarea bunurilor corporale transmise prin dar manual, numai cu avizul de acceptare al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România”.

Practic, orice donație de materiale sanitare, medicamente, consumabile spre spitale, cămine de bătrâni, orfelinate sub forma darului material se poate face de acum doar cu aprobare. Spitalele din Gorj au primit mai multe donații de acest tip, dar mai ales sponsorizări care nu intră sub incidența OUG 70.

Cel care fac astfel de donați spre unitățile în cauză sunt încurcați, cu siguranță, de noua OUG, care pune serioase semne de întrebare pentru viitoarele acte de caritate făcute de oameni de bine, cu scopul ajutorării instituților publice în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here