Dansuri populare cu distanțare socială la Novaci de Sânziene

1621

Autoritățile din Novaci au organizat, ieri, pentru prima dată un spectacol dedicat Zilei Universale a Iei, dar și Sărbătorii Sânzienelor. În parcul din fața sediului primăriei orașului au venit tinerii dansatori de la ansamblul Nedeia, băieții și fetele având ocazia să joace pentru prima dată în fața publicului după mai bine de trei luni. Aceștia au reușit să păstreze distanța socială dintre ei, chiar dacă au recunoscut că nu erau obișnuiți cu așa ceva. „Toate dansurile noastre erau pe perechi pentru că suntem un ansamblu cu dansuri de pereche. Acum a trebuit să ne obișnuim cu distanța, dar cred că ne-am descurcat.
Ni s-a spus de la început că trebuie să păstrăm distanța, să purtăm măști de protecție când mergem să ne schimbăm de costume. După trei luni de stat în casă cred că a fost ceva frumos și sper să le fi plăcut și oamenilor”, a spus o studentă, membră în echipa de dansuri. Coordonatoarea ansamblului, profesorul Elena Basarabă, a recunoscut că a trebuit să schimbe mult din regia unui spectacol tradițional pentru a putea respecta noile reguli impuse de autorități. „Copiii sunt pasionați de folclor și au făcut eforturi mari ca să fie totul bine. Să transformi dansul în doi într-unul pentru o persoană, fără contact, nu e deloc ușor. Ei dansează câte doi, iar acum am schimbat regia. Am separat fetele de băieți și au făcut doar trei repetiții. Marți seara la zece, după ce s-a oprit ploaia, am făcut ultima repetiție, chiar dacă era noapte. Au avut multă dorință pentru a juca. La prima repetiție erau dezorientați, nu știau dacă să se atingă, să dea mâna. Sunt aici ca o familie, dar le-a fost greu acum”, a explicat Elena Basarabă. De pe margine dansatorii au fost urmăriți nu doar de spectatori obligați să păstreze și ei regulile de distanțare socială, ci și de polițiști. Spațiul de joc a fost delimitat cu o bandă, iar publicul spectator a rămas pe trotuare, inclusiv peste stradă. Oamenii au stat la distanță unii de alții, numărul lor fiind destul de redus.
„E ceva frumos, deosebit, pentru această zi. Poate era și mai frumos dacă nu ar fi fost cu virusul acesta, dar ne bucurăm că avem așa fete și dansatori minunați la noi la Novaci”, a spus un localnic. Primarul Dumitru Leuștean promite că va permanentiza sărbătoarea de Sânziene și cea a Iei, la spectacolul de ieri fiind expuse și ii care au o vechime de peste un secol și care aparțin unor familii de ciobani veniți din Mărginimea Sibiului și stabiliți pe meleagurile Gorjului. „E o zi deosebită, mai ales că am reușit chiar în pandemie să ne mobilizăm și de la prima ediție să ne organizăm bine. Sperăm ca următoarele ediții vor fi în condiții normale. E prima ediție și consider că a fost o reușită. Mai toată lumea poartă ia și vrem să marcăm anual această sărbătoare. Cred că va deveni o tradiție și această zi, care pentru noi este o moștenire de la generațiile anterioare. La vremea lor, bunicii noștri ziua de azi era sărbătorită la Obârșia Lotrului și la Crasna, unde e Drăgaica, dar cred că nici în comuna vecină nu se pot face prea multe în condițiile de acum”, a declarat primarul din Novaci.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here