Dan Ilie Morega: „Gorjul să nu ajungă o Sahara a României”

395

morega 2Deputatul PNL Dan Ilie Morega îşi face cunoscute proiectele de lege.

Parlamentarul gorjean a ales o metodă inedită de a face cunoscute oamenilor care l-au votat pentru reprezentarea Gorjului în Camera Deputaţilor, iniţiativele sale.

Morega trimite primarilor şi consilierilor locali indiferent de apartenenţa politică a acestora o scrisoare cu toate iniţiativele parlamentare care îi vizează în mod direct pe gorjeni. Deputatul liberal şi-a concentrat atenţia asupra tinerilor şi a persoanelor de peste 70 de ani care nu au niciun venit. Nemulţumirea lui Morega este că, parlamentarii gorjeni de la celelalte formaţiuni politice, nu fac front comun pentru interesele judeţului, dezaporobând în mai multe rânduri atitudinea lor.
„Vă adresez rugămintea ca în prima şedinţă de Consiliu Local să informaţi consilierii locali iar ei, la rândul lor, să informeze locuitorii comunităţii dumneavoastră cu privire la iniţiativele legislative (proiectele de legi la care m-am angajat faţă de gorjeni) şi care este stadiul acestora.
1. Cunoscând foarte bine judeţul Gorj şi realităţile acestuia, în vederea stopării depopulării localităţilor rurale şi oraşelor sub 10.000 de locuitori, am iniţiat proiectul de lege în care statul sprijină tinerii sub 40 de ani acordându-le un ajutor financiar gratuit între 15.000-20.000 euro, cu condiţia ca locuinţa să nu fie vândută timp de 25 de ani. Acest proiect de lege a fost adoptat de Senat iar pe 13 aprilie 2010 a fost adoptat la Camera Deputaţilor, de absolut toate partidele, cu 266 voturi pentru, o singură abţinere şi nici un vot împotrivă.
2. După cum,de altfel, cunoaşteti, în special cei din zone necooperitavizate în perioada statului comunist, gospodăriile individuale erau obligate prin plan să contribuie la fondul controlat al statului cu produse animaliere (bovine, ovine, porcine, păsări), dar şi cu alte produse agroalimentare (lapte, legume, fructe, etc.)
111Din nefericire cei care sunt în vârstă, peste 70 de ani, nu mai au nici puterea să se ocupe de asemenea activităţi, dar nici statul, timp de 20 de ani nu s-a gândit în vreun fel să-i sprijine.
Am iniţiat un proiect de lege prin care am motivat necesitatea acordării unei pensii sociale minime de 350 RON acestei categorii. Din nefericire, însă, în comisiile de buget-finanţe, muncă şi asigurări sociale, PDL, PSD şi UDMR 1-au respins, iar tot pe data de 13 aprilie a. c, în plenul Camerei Deputaţilor, camera decizională, PDL, UDMR şi minorităţile, au respins-o prin votul final obţinându-se 107 pentru, 158 împotrivă şi o abţinere.
Vă asigur că şi această lege va fi reformulată şi în mod sigur va fi adoptată atrăgându-i ca şi co-iniţiatori pe PSD-işti şi PDL-işti.
3. Am iniţiat un alt proiect de lege care vizează zonele miniere şi respectiv proprietarii de terenuri cărora mineritul le-a preluat proprietăţile după 1990, le-au exploatat şi nu au fost despăgubiţi, pe de altă parte, terenurile nu au fost reamenajate şi redate circuitului agricol.
În proiectul de lege am propus să se evalueze în bani echivalentul produselor agricole pe care le puteau obţine în fiecare an, iar a doua problemă vizează obligaţia mineritului de a reda terenul în circuitul agricol, de a-1 fertiliza şi retransmite proprietarului de drept şi de fapt.
Acest proiect de lege, iniţiat de mine în urmă cu trei luni, l-am dat parlamentarilor de Gorj: PDL (Cosmin Popescu) şi PSD (Popeangă Vasile), pe care i-am dorit co-iniţiatori pentru a fi mai sigur că el va trece.
În concluzie, în timp ce au fost şi sunt parlamentari de Gorj care în 8 ani, 2 mandate, au fost incapabili să fie iniţiatori şi să realizeze, în final, o lege, am încredere în mine şi vă asigur că şi celelate două proiecte de lege vor dovedi realitate pentru că, după o viaţă de om trăită împreună şi pentru gorjeni, nu pot să fiu altfel. Ar fi foarte multe de spus legate de o serie întreagă de proiecte de dezvoltare a judeţului ca alternativă la minerit şi energie, două dintre ele fiind în stare avansată şi pentru care mă zbat deoarece nu doresc ca Gorjul să ajungă o „SAHARA” a României.
Aşa după cum cunoaşteţi, am adresat această scrisoare tuturor primarilor şi consilierilor locali pentru că, aşa cum am mai afirmat, nu mă interesează apartenenţa politica (după cum bine ştiţi, v-am susţinut proiectele în guvernarea PNL) atunci când trebuie să ne unim eforturile pentru cetăţeni, pentru gorjeni, fie din Colegiul 1, cei care m-au votat sau din toate colegiile, însemnând judeţul Gorj.
Vă doresc mai multă înţelepciune şi acţiune şi, în acelaşi timp, să avem o bună colaborare cu parlamentarii în realizarea obiectivelor gorjenilor”.
Oana PALOŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here